Brandbrief

Zorgen om vernieuwingen Efteling: 'Moet cultureel erfgoed worden'

Door EditieNL··Aangepast:
© De EftelingZorgen om vernieuwingen Efteling: 'Moet cultureel erfgoed worden'
RTL

Het Spookslot, Monsieur Cannibale en de walvis van Polka Marina. Het zijn stuk voor stuk attracties die uit de Efteling zijn – of worden – verbannen. Erfgoedvereniging Heemschut vindt dat zij niet zomaar bij het grofvuil gezet (hadden) mogen worden en pleit ervoor om nog bestaande attracties om te dopen tot cultureel erfgoed.

Heemschut maakt zich ernstige zorgen om het beleid en de toekomstplannen van de Efteling. "We begrijpen dat u de concurrentie wil aangaan met buitenlandse (en binnenlandse) parken", schrijft directeur Karel Loeff in een brief aan de directie van het pretpark. "Echter gaat naar onze mening nu veel waardevols verloren." Dat neemt hij het bestuur kwalijk.

Ontevreden fans

Volgens Loeff verliest de Efteling veel liefhebbers van het eerste uur. "Waar wij en ook veel fans nu tegen aanlopen is dat u besluiten neemt die het erfgoed van de Efteling schaden en vernietigen, terwijl zelfs de zorg voor verdwenen objecten niet kan worden gegarandeerd", schrijft hij. "Zij verliezen door uw besluiten een stukje van hun jeugd."

Efteling opent vervanger van attractie Monsieur Cannibale
Lees ook

Efteling opent vervanger van attractie Monsieur Cannibale

Om bestaande bekende attracties zoals de stoomcarrousel en het Sprookjesbos in de toekomst veilig te stellen, zouden zij het predicaat rijksmonument moeten krijgen. Bovendien zouden herbestemming en renovatie altijd het uitgangspunt moeten zijn, vindt Loeff.

Impact rijksmonument

Woordvoerder Steven van Gils van de Efteling noemt het 'een eer' dat de vereniging oppert om elementen van het park tot rijksmonument te benoemen, maar twijfelt of het zinvol is. "Soms moeten wij juist attracties en sprookjes opknappen om ze nog jaren mee te kunnen laten gaan. Wanneer het een rijksmonument is, heb je die vrijheid niet", laat hij weten aan EditieNL.

Als voorbeeld noemt hij het huis van Roodkapje, dat een aantal jaar geleden helemaal afgebroken is. "Het is daarna in de originele staat teruggebouwd, met de technieken van nu. Soms is dit nodig om het toekomstbestendig te maken of móét het zelfs vanwege wet- en regelgeving."

De vernieuwingen in het park zijn volgens Van Gils noodzakelijk. "Soms moeten we ervoor kiezen om afscheid te nemen van een attractie van tientallen jaren oud. Hierbij gaan we niet over één nacht ijs, maar kijken we zorgvuldig naar de historische en emotionele waarde. We zoeken altijd naar mogelijkheden om zoveel mogelijk elementen te bewaren of te hergebruiken."

Het Spookslot

Erfgoedvereniging Heemschut wil daarnaast ook een stokje steken voor de geplande sloop van het Spookslot. "Het is een belangrijke attractie die geen bot sloopbesluit verdient", schrijft Loeff in zijn brief. Hij vindt dat de vernietiging moet worden uitgesteld en vraagt het park om een passende aanpak zoals renovatie van de attractie.

Volgens de Efteling is dat echter geen optie. "De 44 jaar oude attractie is technisch gezien op. Ook wij vinden het erg jammer om er afscheid van te nemen", zegt Van Gils.

In gesprek

De Efteling heeft de erfgoedvereniging uitgenodigd voor een gesprek. "Over de inhoud daarvan gaan we verder niets naar buiten brengen", aldus woordvoerder Van Gils.

Lees meer over
EftelingAttractieparkEditie NL Link in bioCultureel erfgoed