Proost! In deze spa in Valkenburg kun je baden in een wijnbad
Wat doe je liever: wijnen in bad of badderen in wijn? In Valkenburg kan het binnenkort allebei tegelijk. Op woensdag 20 april lanceert de spa Thermae 2000 de zogenaamde Vino Therapy. Aan zo'n bad met warme wijnpulp zouden ook nog eens allerlei gezondheidsvoordelen kleven. Zo zou je er een strakkere huid van krijgen en ben je beter beschermd tegen schadelijke UV-straling. Maar kloppen die beweringen ook echt?
Het wijnbad is een bubbelbad dat wordt gevuld met pulp van de druif. Voor 99 euro kun je met z'n tweeën badderen terwijl je uitkijkt over het Heuvelland. En natuurlijk hoef je dat niet met een droge keel te doen. "Je krijgt je een glaasje Olivier geserveerd", vertelt directeur Bastiaan Klomp aan EditieNL. Je komt er overigens niet rood uit.
Gezondheidsvoordelen
Behalve leuk voor een foto op Instagram, zou een wijnbad ook gezond zijn. Volgens Wijndomein St. Martinus, dat met de spa samenwerkt om het wijnbad mogelijk te maken, zit er in de schil van de blauwe druif een stofje, resveratrol, dat de huid beschermt tegen vervuiling en de negatieve gevolgen van UV-straling. Ook zou het huidverstevigend en rimpelverminderend werken.
Maar kloppen die beweringen ook echt? "Het is zo dat resveratrol een sterke antioxidant is", zegt dermatoloog Peter Velthuis van het Erasmus MC. "We kennen de verhalen dat het drinken van één of twee glazen rode wijn per dag gezond is."
Badderen in eten en drinken
Het wijnbad is niet het eerste 'voedingsrijke' bad. Cleopatra zwoor – net als Mariah Carey – bij een bad van ezelinnenmelk. Sommigen doen er ook nog honing bij. Je zou er eeuwig jong door blijven. In het buitenland zijn er daarnaast spa's waar je je onder kunt dompelen in een bierbad. En zelfs een bad van chocolade behoort tot de mogelijkheden.
Minimaal effect
Het zou kunnen dat dit bad ook werkt, maar dan moet je er wel heel lang in zitten. "De hoornlaag op de huid houdt het namelijk tegen. Als je er maar lang genoeg in zit, dan wordt de huid weker en laat die meer door. Dus dan kunnen die stoffen dieper in de huid komen."
Maar lang zal het effect niet duren. "De stof blijft in de opperhuid zitten, dus dat verdwijnt weer. Dus áls het werkt, dan zal het tijdelijk zijn."
Kortom: volgens Velthuis is het vooral een marketingtruc. "Ik zou er ook best in willen zitten, maar niet met het idee dat ik er gezonder van word."