Sunweb

Duurzame investeringen in plaats van CO2-compensatie: 'Meer winst voor klimaat'

Door EditieNL··Aangepast:
© GettyImagesDuurzame investeringen in plaats van CO2-compensatie: 'Meer winst voor klimaat'
RTL

Bomen planten of investeren in duurzame energieprojecten, het zijn manieren van bedrijven om hun CO2-uitstoot te compenseren. Sunweb heeft bekendgemaakt te stoppen met deze manier om de uitstoot van hun vakanties te compenseren. In plaats daarvan gaan ze investeren in verduurzaming. Volgens experts een goede zet, want CO2-compensatie zou achterhaald zijn.

Sunweb wil ook meer duurzame vakanties aanbieden en breidt het aanbod daarom uit met treinreizen en cruises. "Om aan de wensen van de moderne vakantieganger tegemoet te komen", zegt Martine Langerak van Sunweb Group.

De CO2-compensatie stopt omdat experts daar volgens Langerak steeds meer vraagtekens bij zetten. "Het vermindert onze eigen footprint niet. De eigen uitstoot blijft bij compensatie", zegt ze. "In plaats daarvan investeren we nu direct in ons eigen product. Onlangs zijn we gestart met het inkopen van duurzame brandstof voor vliegtuigen."

Uitstoot al in de lucht

Het stoppen met de compensatie is een goede stap, vindt Harald Buijtendijk, onderzoeker toerisme aan de Breda University of Applied Science. "Het probleem met compenseren is dat die uitstoot al is gebeurd - die zit in de lucht", zegt ook hij.

Steeds meer touroperators bieden treinreizen aan: 'Geen uren wachten in de rij'
Lees ook

Steeds meer touroperators bieden treinreizen aan: 'Geen uren wachten in de rij'

"Vervolgens ga je iemand anders betalen om die uitstoot met een project te compenseren. Het bekende voorbeeld is het planten van bomen. De vraag is of dit zo één op één werkt. De hele compensatie-business is een groot woud van organisaties en het is heel moeilijk om te controleren of extra geld besteed aan compensatie ook tot extra compensatie leidt", vervolgt de onderzoeker.

Harald Buijtendijk© EditieNL
Harald Buijtendijk

'Foutje goedmaken'

Daarnaast geeft compenseren volgens Buijtendijk ons geen prettig gevoel. "Je zegt eigenlijk: jij doet iets fout, je moet geld betalen en dan maken wij jouw foutje weer goed. Dat is geen fijn verhaal om aan mensen te vertellen die zich het hele jaar een slag in de rondte hebben gewerkt en even twee weken naar de zon willen", legt hij uit.

Cruisereizen

Ook Mariken Stolk van Milieu Centraal benadrukt dat CO2-compensatie geen CO2-reductie is. En dat laatste is wat we volgens haar zouden moeten doen. "Het beste is natuurlijk om zo min mogelijk CO2 uit te stoten door simpelweg minder te vliegen", meent ze. "Je kunt niet onbeperkt uitstoten en denken dat je het toch wel kunt compenseren."

Stolk noemt het 'een goede ontwikkeling' dat Sunweb gaat inzetten op treinreizen en alternatieve brandstoffen. "Alleen ik zie dat ze ook uitbreiden naar cruisereizen en dat levert absoluut geen daling op van de CO2-uitstoot. Sterker nog: het is net zo schadelijk als vliegen", zegt ze. "Relatief weinig mensen zitten op een heel grote boot met een flink aantal voorzieningen zoals een zwembad en casino. Daarnaast varen ze op vervuilende stookolie en lozen ze afvalwater in het water en dat zorgt voor watervervuiling."

Daarop zegt Langerak van Sunweb Group: "De cruise heeft de reputatie dat het een dure, luxe vakantie is die ook CO2 uitstoot, maar wij werken samen met rederijen die inzetten op de groenste schepen." Ook die moeten volgens haar in 2030 bepaalde CO2-normen halen.

Korte vluchten schrappen

De treinreizen zetten volgens Stolk van Milieu Centraal pas echt zoden aan de dijk. "Als de reisaanbieders die nu vooral vliegreizen aanbieden, zouden overstappen op een veel groter aanbod aan treinreizen en bijvoorbeeld korte vluchten gaan schrappen, levert dat veel meer winst op voor het klimaat dan vluchten blijven verkopen en die uitstoot compenseren."

Lees meer over
SunwebEditie NL Link in bioDuurzaamheidReizenCO2-uitstoot