Diabetespatiënt voelt zich gedwongen tot nieuw soort insuline: 'Maanden wennen'
Veel diabetici moeten binnenkort waarschijnlijk overstappen naar een ander merk insuline, of zijn voortaan meer geld kwijt. Door een prijsmaatregel van minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid valt het type insuline dat zij nu gebruiken niet meer binnen de verzekering. Een petitie die dit moet voorkomen is inmiddels 21.000 keer ondertekend.
Sam Mebius (21) startte een petitie om de nieuwe maatregel te voorkomen. Hij heeft diabetes type 1 en gebruikt zelf insuline. "Ik wil helemaal niet overstappen. Het kan wel drie maanden duren voor je er helemaal aan gewend bent", vertelt hij aan EditieNL.
Afstelling
Dat komt doordat insuline heel nauwkeurig afgesteld moet worden. Als je een ander merk gaat gebruiken kan die afstelling net iets anders zijn, waardoor je in het begin last kunt ervaren. "Je gezondheid staat onder druk", zegt Sam.
Zijn petitie is inmiddels ruim 21.000 keer ondertekend. "Ik heb van meerdere mensen gehoord dat zij de overgang van insulinemerk als zeer vervelend hebben ervaren. Die willen dat absoluut niet nog een keer."
Wisselen medicijnmerk
Het is niet voor het eerst dat medicijngebruikers een ander merk moeten gaan gebruiken. In 2016 was er ophef toen mensen met ADHD een ander merk van hun medicijn dexamfetamine moesten aan gebruiken. In datzelfde jaar moesten gebruikers van het schildkliermedicijn Thyrax vanwege leveringsproblemen overstappen naar een vervanger. En in 2018 moesten veel vrouwen switchen naar een ander merk anticonceptiepil.
Volgens Evianne van der Kruk van de Vereniging voor Jonge Apothekers kan het inderdaad zo zijn dat je de overstap als patiënt merkt. "Insuline is een hormoon dat zorgt voor suikerregulatie. Als die nieuwe variant net wat langer werkt, heeft dat een ander effect op je lichaam."
In principe zou dat geen probleem moeten zijn. "Maar het risico bestaat dat je suiker ineens te laag is. Dan krijg je een hypo en kan je in het ziekenhuis terecht komen." Ook zou het kunnen dat het nieuwe soort niet effectief genoeg is. "Het kost heel veel tijd om erachter te komen of en wanneer het goed werkt."
Ministerie
Het ministerie van Volksgezondheid benadrukt dat we jarenlang te veel hebben betaald voor onze medicatie. Volgens hen gaan we dat door deze nieuwe regel nu niet meer doen. "Maar uiteindelijk heeft de patiënt het laatste woord. Als die het prettig vindt om het oude middel te gebruiken, kan het. Alleen zou het kunnen dat die dan meer moet gaan betalen. Maar dat is nog niet zeker", laat een woordvoerder weten.
De maximale eigen bijdrage zal worden vastgesteld op 250 euro. Dat stuit Sam tegen de borst. "Voor mensen van mijn leeftijd is dat een hoop geld", zegt hij.
Gesprek aangaan
Van der Kruk vindt het goed dat hij van zich laat horen. "Waar we tegenaan lopen is dat de zorgkosten stijgen. Iedereen zou een duit in het zakje moeten doen. Maar blijf vooral in gesprek met zorgverzekeraars en de zorgautoriteit", adviseert ze.
Zulke gesprekken heeft ze aan de balie van de apotheek zelf ook veel. "Bij sommige geneesmiddelen in Nederland heb je meerdere keren per jaar te maken met een wissel van fabrikant. Daar kán je bijwerkingen van krijgen, maar dat hoeft niet voor iedereen te gelden. Het is belangrijk om hier als apotheker goede uitleg en begeleiding bij geven."