Zelfs in Frankrijk

Wijn uit blik in opmars: 'Makkelijk mee te nemen'

Door EditieNL··Aangepast:
© EditieNLWijn uit blik in opmars: 'Makkelijk mee te nemen'
RTL

Het land van de champagne, sauvignon en chardonnay is om: in Frankrijk wordt nu ook wijn in blik verkocht. Het volgt daarmee onder andere Portugal, de Verenigde Staten en jazeker, ook Nederland, waar tegenwoordig blikken wijn in de supermarktschappen liggen. Handig voor een picknick of stranddag, maar is het ook een beetje te pruimen?

Een coöperatie van wijnboeren in Saint-Tropez is gezwicht: zij verkopen hun rosé voortaan in blikjes van 25 centiliter. Op dit moment liggen ze in de schappen in Frankrijk, Duitsland, Mexico en Bulgarije, en in 2023 hopen ze ook de Nederlandse markt te betreden, schrijft Het Parool

Gemak

Sinds afgelopen jaar kun je enkele andere wijnsoorten in de Nederlandse schappen vinden. "Qua gemak scoort zo'n blikje hoog: het is lichter dan een glazen fles en je hebt geen kurkentrekker nodig", zegt vinoloog Isabel Ruesen tegen EditieNL.

"Je kunt het heel makkelijk meenemen en zo uit het vuistje drinken. Ik kan me voorstellen dat het fijn is om op zoiets als de Vierdaagsefeesten een blikje open te kunnen trekken."

Zo lang blijft een geopende fles wijn goed
Lees ook

Zo lang blijft een geopende fles wijn goed

Toch drinkt ze haar wijn zelf het liefst uit een mooi glas. "Ik weet niet of het voor de smaak veel uitmaakt, maar als je het in een glas inschenkt komt natuurlijk ook de geur vrij."

Vinoloog Isabel Ruesen zou zelf niet zo snel wijn uit blik drinken© EditieNL
Vinoloog Isabel Ruesen zou zelf niet zo snel wijn uit blik drinken

Hoewel het voor bier goed werkt, heeft ze haar twijfels over wijn uit blik. "Ik denk dat het wijnpubliek er niet zo op aanslaat. Het is gewoon niet zo sexy. Je mist de beleving van het openen van de fles met kurk."

Niet om te bewaren

Volgens Ed Carper van de Verenigde Vinologen Nederland hangt het ervan af wat voor wijn erin zit. "Dit is alleen geschikt voor wijn die direct te consumeren is. Als je 'm wil bewaren moet-ie in een fles met kurk. In zo'n blik is de wijn afgesloten van zuurstof, dat is niet goed voor de ontwikkeling. Net als wijnen met schroefdop, die kun je ook beter niet te lang bewaren."

Duurzaamheid

Wat betreft duurzaamheid lijkt het hem juist wel een goed plan. "Glas is zwaar en de productie daarvan kost veel energie. Ze zijn ook al bezig met het maken van lichter glas voor champagne."

"Blik is volledig recyclebaar", vertelt Maartje Knaap van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken aan EditieNL. "Wat dat betreft kan het duurzamer zijn. Maar om dat met zekerheid te zeggen moet je er eigenlijk een levenscyclusanalyse op loslaten. We weten nu niet zeker of dat helemaal het geval is. Maar het zou kunnen."

Verspilling

In het kader van voedselverspilling denkt ze dat het sowieso beter is. "Van een fles wijn blijft misschien een restje in de fles zitten, terwijl een blikje voor één persoon toch sneller leeggedronken wordt. Zo wordt er geen wijn verspild. En voedselverspilling is nog altijd een groter probleem dan het afval dat op de grond wordt gegooid."