Premier sinds oktober 2010

Angry Birds en Oh Oh Cherso: dit deed Nederland toen Rutte premier werd

Door EditieNL··Aangepast:
© ANPAngry Birds en Oh Oh Cherso: dit deed Nederland toen Rutte premier werd
RTL

Morgen breekt Mark Rutte een record: dan is hij de langstzittende premier die Nederland ooit heeft gekend. Hij werd aangesteld in oktober 2010. In die twaalf jaar tijd is er in ons land een hoop gebeurd – en niet alleen op politiek gebied. Ook onze manier van leven is heel anders. "Instagram was een revolutie."

Een van de grootste nieuwsgebeurtenissen uit 2010 was de vliegramp in Tripoli, die alleen de 9-jarige Ruben overleefde. Daarnaast stond Nederland in de finale van het WK voetbal in Zuid-Afrika, was er een aardbeving in Haïti en hadden we een witte kerst.

De vuvuzela werd bekend door het WK voetbal© EditieNL
De vuvuzela werd bekend door het WK voetbal

Het spel dat we allemaal speelden? Dat was Angry Birds. De grootste hit scoorde Bruno Mars met Just the way you are. Op het songfestival werd Nederland vertegenwoordigd door Sieneke met Shalalie. We raakten niet uitgepraat over de hitserie Oh oh Cherso. En herinner je je de vleesjurk van Lady Gaga nog?

De deelnemers van Oh Oh Cherso© ANP
De deelnemers van Oh Oh Cherso

Social media

Het meest gegoogelde woord was Hyves. Dat is meteen tekenend voor de jaren die volgden: een tijd waarin social media een grote rol zou gaan spelen. "2010 was het jaar dat Instagram werd opgericht. Het was het eerste platform dat geschikt was voor de telefoon", vertelt socialmedia-expert Kirsten Jassies aan EditieNL.

"Het was een revolutie, want social media was nog niet geschikt voor de mobiele telefoon. Instagram was ook het eerste medium dat draaide om beeld. Facebook en Twitter waren op tekst gericht."

Hieronder zie je de allereerste post op Instagram ooit.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Datzelfde jaar konden we ook voor het eerst selfies maken. En Whatsapp en Spotify doken op. "Social media heeft ontzettend veel voor ons veranderd en industrieën op z'n kop gezet", zegt Jassies.

Invloed op dagelijks leven

Dat kan Beate Volker, socioloog aan de Universiteit Utrecht, alleen maar beamen. "Social media kwam toen net op. En moet je kijken hoe bepalend het nu is voor de manier waarop we relaties onderhouden", zegt ze tegen EditieNL.

We dachten in 2010 ook heel anders over het klimaat, weet Volker. "Nu zien we veel meer woningen met zonnepanelen en gras op de daken. En mensen die rijden in elektrische auto's. Ja, in twaalf jaar tijd is echt heel veel veranderd."

Lees meer over
Mark RutteSociale MediaPolitiek