De Queen overleden

Deze Nederlanders ontmoetten koningin Elizabeth: 'Ze was enorm geïnteresseerd'

·Aangepast:
© Krisztina Horváth/Hoefnet.comDeze Nederlanders ontmoetten koningin Elizabeth: 'Ze was enorm geïnteresseerd'
RTL

Het overlijden van koningin Elizabeth maakt veel los. Wereldwijd worden massaal foto's van het voormalig staatshoofd gedeeld. Een aantal Nederlanders heeft zelfs levensechte herinneringen aan de Queen. "Ze was altijd goed geïnformeerd en wist precies waar ze het over had."

Leuk en vriendelijk. Zo herinnert IJsbrand Chardon zich koningin Elizabeth. Hij heeft haar meerdere keren ontmoet tijdens het paardensportevenement Royal Windsor Horse Show bij Windsor Castle.

Chardon is meervoudig Nederlands, Europees en wereldkampioen vierspannen, een sport waarbij vier paarden voor een koets gespannen zijn. "Prins Philip reed ook vierkamp, we waren collega's in de sport", vertelt Chardon. "Als koningin Elizabeth kwam kijken naar de hindernissen, kwam ze weleens naar me toe."

Vriendelijk maar formeel

"Ze was echt heel leuk en vriendelijk", herinnert Chardon zich. "Enorm geïnteresseerd in wat we deden en hoe, en wat ik bijvoorbeeld van de hindernissen vond. Ze stelde veel vragen."

Lewis Hamilton herinnert zich bijzondere ontmoeting met Elizabeth
Lees ook

Lewis Hamilton herinnert zich bijzondere ontmoeting met Elizabeth

De zoon van Chardon met de koningin
De zoon van Chardon met de koningin

Wel bleef de communicatie vrij formeel. "Haar man was heel anders. Die was heel toegankelijk, een echte grappenmaker. Je merkte dat de Queen heel correct was. Ze was goed geïnformeerd en wist waar ze het over had."

Chardon heeft verschillende prijzen gewonnen tijdens het evenement. Die werden dan uitgereikt door de koningin. "Dan geeft ze een hand en is er een receptie met leden van het Koninklijk Huis. Daar heb ik ook wel vaker met haar gepraat. Heel bijzonder. Mijn zoon heeft ook een paar keer gewonnen, dus die heeft haar ook ontmoet."

Attsje Wadman kan erover meepraten. Zij trad in 1984 op voor de Queen met de Fryske Quadrille, een organisatie die shows met paarden geeft. "Het was in de paleistuinen op Windsor Castle. Wij gaven een privé-optreden voor de koningin en haar moeder."

'Onvergetelijke ervaring'

Wadman en haar man waren een van de acht rijders. "We waren daarvoor uitgenodigd met behulp van sponsors. Het was ontzettend speciaal, een onvergetelijke ervaring. Ik heb er een verslagboek met foto's van gemaakt als aandenken."

Na afloop van het optreden heeft ze een hand gekregen van de koningin en haar moeder. "Ook hebben we even met elkaar gesproken. Ze zei dat ze ons tweewielig rijtuig erg mooi vond. Ze was erg geïnteresseerd. Het was heel speciaal."

Links in de koets zit Attje, in het midden de koningin en haar moeder
Links in de koets zit Attje, in het midden de koningin en haar moeder

Het overlijden van de koningin doet dan ook iets met haar. "Vooral mijn moeder is echt met haar opgegroeid. Zij weet niet anders en zegt dat het een verlies is van een boegbeeld. Ze denkt met veel respect en waardering aan haar terug." 

Lees meer over
Koningin Elizabeth IIEditie NL Link in bioOverlijden koningin Elizabeth