Python als huisdier: hoe gevaarlijk is het? 'Het blijven wilde dieren'
In Indonesië heeft een python een vrouw van top tot teen opgegeten. Haar lichaam werd aangetroffen in de maag van het dier. Hoe gevaarlijk zijn de pythons die in Nederland als huisdier worden gehouden?
De 54-jarige vrouw was onderweg naar haar werk op het eiland Sumatra toen ze werd aangevallen door de slang.
'Uitzonderlijk'
Het gaat om een zeer uitzonderlijke situatie, vertelt Matyas Bittenbinder, bioloog bij Naturalis. "Er zijn maar een paar slangensoorten die dat kunnen, bijvoorbeeld anaconda's."
In dit specifieke geval ging het om een zes meter lange netpython. Zij zijn gebouwd om grote prooien te eten en kunnen hun onderkaak extreem ver opensperren. "Ze eten heel weinig, maar kunnen hun hele spijsvertering binnen 24 tot 48 uur enorm vergroten. Daardoor kunnen ze plotseling een enorme maaginhoud genereren. Daar kunnen ze gerust een paar maanden mee vooruit."
Na het verorberen van een groot object zoals een mens of een zwijn blijven ze liggen. "Ze zijn dan te zwaar om te kruipen", vertelt Bittenbinder. "Pas als het lichaam een beetje verteerd is, komen ze weer in actie."
Huisdieren
In Nederland zijn er mensen die thuis pythons houden. "Voor sommige soorten heb je specifieke papieren nodig, maar dan gaat het vooral om bedreigde soorten."
Een van de soorten die je in Nederland mag houden is de koningspython. "Die worden in gevangenschap meestal niet zo groot en kunnen je daarom ook niet zomaar wurgen", vertelt Martijn van der Spek van Avonturia de Vogelkelder.
"Op het gebied van veiligheid zijn er niet echt regels", vertelt hij. "Er bestaan wel wat richtlijnen over hoe je deze dieren moet houden, maar Nederland is er redelijk vrij in."
In Duitsland is dat wel anders, weet Van der Spek. "Daar bestaan er bijvoorbeeld minimale afmetingen voor het verblijf. Hier niet: het zijn vooral adviezen."
Wilde dieren
Maar ook zulke 'huisdieren' kunnen groot worden, benadrukt Bittenbinder. "Het blijven natuurlijk wilde dieren. Het zijn wurgslangen die bestaan uit één bonk spieren. In theorie kan hij je wurgen, al zullen ze dat niet snel doen. De meeste mensen die ze hebben, weten wel wat ze doen."