Chronische ontsteking

Endometriose als volksziekte: 'Levert meer bekendheid op'

·Aangepast:
© Getty ImagesEndometriose als volksziekte: 'Levert meer bekendheid op'
RTL

In Frankrijk is endometriose uitgeroepen tot volksziekte. Dat moet ook in Nederland gebeuren, vindt GroenLinks. Maar wat voor verschil zou het maken om de ziekte zo te noemen?

Endometriose is een chronische ziekte waarbij weefsel dat lijkt op baarmoederslijmvlies buiten de baarmoederholte voorkomt. Het 'groeit' daar, en zorgt voor een chronische ontsteking met uiteenlopende klachten zoals pijn in de buik. Een op de tien vrouwen in Nederland krijgt ermee te maken. Dat zijn tussen de 360.000 en 540.000 vrouwen.

Een veelvoorkomende ziekte dus, maar geen volksziekte. Volgens GroenLinks zou dat moeten veranderen, zodat de ziekte meer bekendheid krijgt.

 Wel ingrijpend, niet altijd herkend: 1 op de 10 vrouwen heeft endometriose
Lees ook

Wel ingrijpend, niet altijd herkend: 1 op de 10 vrouwen heeft endometriose

Medisch historicus Leo van Bergen vermoedt dat GroenLinks dit vooral roept om een punt te maken. "Het begrip volksziekte is een term van politici om het belang van een ziekte te benadrukken. Ze onderstrepen de noodzaak om meer aandacht en budget te krijgen."

Breed begrip

Hij gaat verder: "Vroeger werd de term gebruikt om aan te geven aan dat het ging om een ziekte onder het volk, oftewel de armere, minderbedeelde burgers." Maar tegenwoordig wordt het begrip anders gebruikt. "Het is nu een breed begrip."

Een volksziekte van vroeger is tuberculose. "Maar niet alle ziektes waar veel mensen aan lijden worden zo genoemd. Corona noemen we ook geen volksziekte. Wel zou je kunnen denken aan lepra, cholera en malaria, maar ik weet niet of die echt officieel volksziekte zijn genoemd."

Endometriose als volksziekte

Endometriose een volksziekte noemen zou volgens Van Bergen wel z'n vruchten kunnen afwerpen. "Het kan leiden tot meer bekendheid en financiële middelen." Het zou dan ook sneller herkend kunnen worden.

Behandeling

Er zijn grofweg drie methodes om endometriose te behandelen:

  • Symptoombestrijding, bijvoorbeeld met ibuprofen
  • Hormoontherapie, waarmee je kan proberen de ziekte te remmen of om het minder actief te maken
  • Operatief, waarmee de plekjes weggesneden of weggebrand kunnen worden

Dat vermoedt ook gynaecoloog Bertho Nieboer. "Diabetes en dementie worden gezien als volksziektes. Daardoor ben niet alleen jij, maar is ook je omgeving alerter op de symptomen. Als je liters water per dag drinkt en je hebt veel dorst, of je vergeet veel, dan gaat er sneller een belletje rinkelen."

Meer bekendheid

Het lastige aan endometriose is dat er veel verschillende klachten aan verbonden zijn. "Maar het zou alsnog helpen als er meer bekendheid is. Het begint al op school, waar jonge vrouwen moeten leren wat 'normaal' is bij menstruatieklachten. Daar zou ook meer onderzoek naar gedaan moeten worden. En dat kunnen we misschien weer realiseren met de bekendheid die er komt als endometriose een volksziekte wordt."

Lees meer over
Editie NL Link in bioZiektes en aandoeningenGezondheid