Jongensprostitutie in Nederland: 'Je schrikt je rot van hun leeftijd'
Hoor je het woord kinderprostitutie, dan denk je al gauw aan meisjes. Maar ook jongens in Nederland worden gedwongen om seks te hebben tegen betaling. Veel van deze 'payboys' zijn jong, want dan zijn klanten bereid meer te betalen. "Als ze er eenmaal mee zijn begonnen, is het haast niet meer mogelijk om eruit te stappen."
Prostitutie van jonge jongens is een heel zorgelijk probleem in Nederland, zegt José Degen van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM). "De jongens waar het om gaat zijn heel kwetsbaar. Je schrikt je rot van de leeftijd waarop ze beginnen. Ze zijn vaak jong, zo'n 15 jaar", vertelt ze aan Editie NL.
Verborgen wereld
Uit een rapport van CKM en stichting Lumens blijkt dat er grote vraag is naar seks met jongens. Sommige klanten gaan bewust op zoek naar minderjarige jongens. Het sekswerk speelt zich veelal af onder de radar – en dus ook illegaal. "Hoe veel het er exact zijn is onduidelijk, want er is weinig zicht op", zegt Degen. "Het aantal mannelijke slachtoffers is waarschijnlijk vele malen groter dan het aantal dat bij hulpverleners en politie bekend is."
In sommige gevallen zijn jongens er vrijwillig mee begonnen. "Maar daarna komt er ook vaak dwang bij kijken en is het haast niet meer mogelijk om eruit te stappen", zegt Degen. "En door het taboe op prostitutie durven ze geen hulp te zoeken."
Payboys
In de documentaire 'Payboys', die vanaf 16 november op Videoland te zien is, wordt aandacht voor de problematiek gevraagd. Hierin worden vier jongens geportretteerd – allemaal voormalig sekswerkers. Twee van hen waren onderdeel van een bordeel dat in 2018 werd opgerold in Utrecht Overvecht. "Er zitten fictieve scènes in om hun verhalen tot leven te wekken", legt regisseur Willem Timmers uit.
Aanleiding voor de documentaire is een rapport over jongensprostitutie dat vorig jaar verscheen. "Het probleem is veel groter dan wij en ook de hulpverleners dachten. Het is bijna net zo groot als de vrouwenprostitutie, maar veel meer verborgen. In de coronajaren is de uitbuiting van jongens enorm gegroeid. Heel zorgwekkend."
Het maken van de documentaire was voor hem een eyeopener. "Niet alleen wat betreft de jongens, maar ook de enorme netwerken eromheen."
Bekendheid
Hij hoopt met de documentaire bekendheid te creëren voor het probleem. "Er zijn misschien wel honderden, zo niet duizenden jongens zoals zij. Wij willen hen oproepen om voor zichzelf op te komen."
Het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel is ook blij met de documentaire. "Dit is een manier om jongeren te bereiken en voor te lichten", aldus Degen. "Het is de makers gelukt om met een grote groep jongens in contact te komen. Daar komt een vergelijkbaar beeld naar voren als uit onze rapporten."
Hulp en preventie
Nu is het zaak om meer voorlichting te geven over het zoeken van hulp, zodat de slachtoffers weten waar ze terecht kunnen. "Maar ook preventie is belangrijk", zegt Degen. "We willen de kanalen tracken waarop de jongens worden aangeboden. Verder is het belangrijk dat politie en hulpverleners actief gaan zoeken om dit tegen te gaan."