220.000 voetbalstadions vol: 8 miljard is moeilijk voor te stellen (en dit is waarom)
In 2011 waren we nog met 6 miljard, maar volgens berekeningen leven er sinds vandaag meer dan 8 miljard mensen op de aarde. Een groot getal, waar je je misschien weinig bij voor kunt stellen. Hoeveel is 8 miljard eigenlijk?
Een acht met negen nullen, het is moeilijk voor te stellen hoeveel dat is. Dat komt doordat we amper met zulke grote getallen werken in het dagelijks leven, weet wiskundige Sandjai Bhulai. "De gewone burger heeft met honderdtallen, duizendtallen en honderdduizendtallen te maken", legt hij uit.
Besef van getallen kwijt
"Mensen raken hun besef van getallen al heel snel kwijt", vervolgt Bhulai. Dat gaat bij die kleinere getallen beter: "Tijdens het boodschappen doen, hebben we bijvoorbeeld wel besef van getallen. Dan weet je of iets duur is of minder duur is, omdat je dat dagelijks doet."
Maar afstanden tussen planeten of de hoeveelheid mensen op de aarde vinden we dus een stuk lastiger. Toch zijn er ook mensen die meer kunnen met zulke bedragen. "Het hangt helemaal van de context af, wat acht miljard voor jou betekent", zegt de wiskundige.
"In het dagelijks leven zul je acht miljard niet vaak tegenkomen. Maar voor beleidsmakers is het heel belangrijk, want zij moeten nadenken over: wat moeten we in de toekomst doen, hoe moeten we de infrastructuur inrichten en hebben we genoeg voedsel en water? Dan is acht miljard erg belangrijk."
Schouder aan schouder
8 miljard, daar kunnen we ons moeilijk een voorstelling bij maken. Maar je kan het ook anders bekijken. Neem bijvoorbeeld het ADO-stadion. Daar passen 35.000 mensen in: 15.000 op de tribune en 20.000 op het veld. Om 8 miljard mensen kwijt te kunnen, heb je dus ruim 220.000 van die stadions nodig.
En je zou het misschien niet verwachten, maar 8 miljard mensen kunnen we gewoon kwijt in ons land, zo berekende wetenschapsjournalist Adriaan ter Braack. Als we allemaal schouder aan schouder zouden staan, passen we zelfs in Flevoland - zonder de Noordoostpolder.