Speciale bal voor vrouwenvoetbal nodig? 'Sport wordt vanuit mannenblik bekeken'
De bal is te zwaar en de schoenen zitten verkeerd. Volgens Britse sportwetenschappers lijden vrouwelijke voetballers onder het feit dat veel materiaal gemaakt is voor mannen. Daardoor zouden vrouwen vaker blessures oplopen en minder goed presteren. Ook in Nederland zijn hier zorgen over. "Vrouwenvoetbal wordt vanuit een mannenblik bekeken."
Vrouwen zouden blessures oplopen door het dragen van mannenschoenen, hebben vaker hoofdletsel door de bal en voelen zich niet fijn in hun tenue, beweren de wetenschappers in het vakblad Sports Engineering.
Dat de tenues van vrouwen eigenlijk gemaakt zijn voor mannen is duidelijk te merken, zegt Suzanne Huurman, hoofd van de medische staf bij de vrouwen van Real Madrid. "Vaak zijn de shirts wel voor vrouwen gemaakt, maar de broekjes niet." Maar ook de kleur van de tenues speelt een rol. "Vrouwen spelen liever niet in wit, dat vinden ze niet fijn in verband met menstruatie", vertelt ze aan Editie NL. Zo spelen de vrouwen van Manchester City vanaf komend seizoen in een broekje met een andere kleur.
Tenues
Sportjournalist Barbara Barend weet het uit eigen ervaring. "Toen ik vroeger in het Nederlands jeugdelftal zat moesten we de afdankertjes van de jongens dragen. Meiden van zestien hebben veel dikkere billen dan jongens. Dus die broekjes zaten strak en niet fijn. Inmiddels is er wel wat veranderd, maar je ziet nog steeds veel vrouwen in mannentenues lopen. Best wel absurd. Vooral als je het omdraait besef je hoe bizar het is. Stel dat we tegen de mannen zouden zeggen: sorry, we hebben geen aparte tenues voor jullie."
Aangepaste sporten
In andere sporten is materiaal al wel aangepast op de vrouw. Zo spelen de handbal- en basketbaldames met een lichtere en kleinere bal. In de atletiek zijn de hordes lager en staan deze minder ver uit elkaar. En ook de fiets waarop vrouwelijke wielrenners rijden is aangepast: de afstand tussen stuur en zadel is korter, het stuur is smaller en de remhendels zijn gemaakt voor kleinere handen.
Huurman denkt dat ook een lichtere bal bevorderlijk zou zijn. "Vroeger werd er met een zware leren bal gespeeld, en daar zijn we ook mee gestopt omdat het meer hersenschade aanrichtte", vertelt ze. "Bij vrouwen komen meer blessures voor. Niet alleen hoofdletsel, maar ook aan de kruisbanden. Dat is wel zorgelijk. Natuurlijk spelen er ook andere factoren mee, zoals de kracht van de nekspieren. Maar er moet in ieder geval meer onderzoek gedaan worden naar de oorzaken. En of er een causaal verband is tussen het materiaal en de blessures."
Dat ballen en tenues op basis van mannenlichamen worden ontworpen, vormt onderdeel van een breder probleem, zegt Barbara Barend. "Mannen voetballen al veel langer, daarom worden nog steeds de meeste dingen vanuit de man bedacht. Ook kleedkamers en de opleiding. Dat maakt dat er geen gelijke kansen zijn. Vrouwenvoetbal wordt vanuit een mannenblik bekeken. Dat geldt voor spelers van zowel het hoogste als het laagste niveau, maar ook voor bestuurders."
Daarom is Barend samen met de organisatie Women Inc. de beweging 'V', begonnen, waarmee ze strijdt voor gelijke kansen voor jongens en meisjes. "Het is tijd voor verandering."
'Niet nodig'
Oud-bondscoach Vera Pauw is sceptisch over het onderwerp. "De schoenen worden nu gezien als de reden van de blessures, maar ik vind dat klinkklare onzin. In geen van de ploegen die ik fulltime heb begeleid waren blessures die iets moet schoeisel te maken hebben gehad', zegt ze tegen Editie NL. In de jaren tachtig is er al geëxperimenteerd met vrouwenschoenen door Adidas en Nike, vertelt Pauw. "Maar ze werden niet verkocht. Ik was zelf betrokken bij het uitproberen ervan. Vrouwen bleken ze niet nodig te hebben."
Een lichtere bal gebruiken voor vrouwen vindt ze ook onzin. "Die werkt niet, je hebt die tegendruk nodig. Anders krijg je juist blessures."
Afstappen van witte tenues is volgens haar niet nodig. "Wij kijken of we speciaal menstruatieondergoed kunnen aanbieden. Want dat bestaat tegenwoordig."
Kennis over vrouwenlichaam
Wat Pauw betreft zitten de blessures 'm in iets heel anders. "Er is te weinig kennis over de belastbaarheid van het vrouwenlichaam in voetbal. We moeten leren wat het betekent om blessurepreventief te trainen. Want spelers worden nu in allerlei krachttrainingsprogramma's gestopt die gekopieerd zijn uit het mannenvoetbal. Dáár zit het probleem."