Onderzoek Erasmus MC

Toch roken en drinken: vrouwen vaak niet goed voorbereid op zwangerschap

·Aangepast:
© Getty ImagesToch roken en drinken: vrouwen vaak niet goed voorbereid op zwangerschap
RTL

Dat roken, drinken en drugsgebruik tijdens de zwangerschap uit den boze zijn, is veel mensen bekend. Maar ook in aanloop daarnaartoe en de eerste weken na de bevruchting houden veel vrouwen er ongezonde gewoonten op na. Dat concludeert Veronique Maas van het Erasmus MC in haar proefschrift. "Te weinig vrouwen slikken van tevoren al foliumzuur."

Vrouwen moeten gezonder gaan leven als ze zwanger willen worden en de kans op een gezonde baby willen vergroten, vindt Veronique Maas. "Je hebt hier veel invloed op. Er zijn veel dingen die je voor aanvang van de zwangerschap kan doen", zegt ze tegen Editie NL.

Alcohol en roken

Uit haar promotieonderzoek – waaraan bijna 3700 vrouwen deelnamen – blijkt dat 40 procent van de vrouwen in de eerste drie maanden van de zwangerschap alcohol drinkt. "Ze stoppen pas bij een positieve test, maar dan zijn ze al een paar weken zwanger. En de cruciale fase is juist het begin." In dezelfde periode rookt 7 procent.

Zwangerschapsdiscriminatie: 'Niemand zou moeten kiezen tussen kind of carrière'
Lees ook

Zwangerschapsdiscriminatie: 'Niemand zou moeten kiezen tussen kind of carrière'

Ook het slikken van foliumzuur is belangrijk. Dat is een vitamine waarmee je de kans op een open ruggetje en hazenlip bij de baby verkleint. Uit het onderzoek blijkt dat 60 procent van de vrouwen dit voorafgaand aan de zwangerschap doet. "Veel vrouwen slikken het pas als ze een positieve test hebben", zegt Maas. "Dat is eigenlijk te laat. Het advies is om dit vier weken van tevoren te doen."

Toch begrijpt ze dat niet iedereen dat weet. "Waar krijg je deze informatie? Op school is te vroeg en de huisarts begint er vaak ook niet over. Je moet het maar net horen van vriendinnen of familieleden."

Zorgelijk

Verloskundige Suze Klapper schrikt wel van het percentage. "Dat is wel zorgelijk. Elke vrouw zou dit moeten doen voordat ze zwanger wordt", zegt ze tegen Editie NL.

Verloskundige Suze Klapper
Verloskundige Suze Klapper

Maar niet alleen vrouwen moeten zich beter voorbereiden op een zwangerschap. Ook mannen kunnen dat actief doen. Alcohol, drugs, roken en medicijngebruik hebben allemaal invloed op de kwaliteit van het sperma. "Wij zien bijvoorbeeld problemen bij kinderen van mannen die cocaïne gebruiken. Dat kan leiden tot problemen zoals het loslaten van de placenta, skeletafwijkingen en open ruggetjes", vertelt de verloskundige.

Klapper raadt aan om alvast bij de verloskundige langs te gaan voordat je zwanger wilt worden. "Laat je goed adviseren over wat je wel of niet kunt gebruiken. Voorkomen is hier echt beter dan genezen."

Bespreekbaar maken

Het zou volgens Maas helpen als we het er in aanloop naar een zwangerschap meer over deze onderwerpen zouden hebben. "Het zou goed zijn als je gewoon kunt zeggen: ik drink geen wijn vanavond want wij willen een kindje krijgen. Maar ja, dan wordt er veel naar gevraagd en dat vinden mensen ongemakkelijk. Het taboe moet eraf."

Lees meer over
Editie NL Link in bioZwangerschap