'Geef kinderen onder de 12 geen vuurwerk, ook geen sterretjes'

Geef geen enkele vorm van vuurwerk aan kinderen onder de twaalf jaar. Dus óók geen sterretjes. Daarvoor pleiten het ministerie voor Infrastructuur en Waterstaat en VeiligheidNL in de nieuwe bewustwordingscampagne 'Kindervuurwerk bestaat niet'. Ze hopen hiermee het aantal vuurwerkongevallen terug te dringen.
Het afsteken van een sterretje: veel ouders denken dat het onschuldig is, ook voor jonge kinderen. Maar niets is minder waar. Sterretjes vallen onder de categorie F1-vuurwerk en zijn daarmee verboden voor kinderen onder de 12 jaar. Ook grondtollen, knalerwten en fonteintjes behoren tot deze categorie. 47 procent van het vuurwerkletsel bij kinderen jonger dan 12 jaar wordt veroorzaakt door dit soort 'kindervuurwerk'.
Letsel
Afgelopen jaar steeg het letsel door F1-siervuurwerk. Dat blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL, het kenniscentrum voor letselpreventie. Want ook al gold er een vuurwerkverbod, F1-siervuurwerk was wél toegestaan. Van alle slachtoffers van deze categorie vuurwerk was 72 procent jonger dan 15 jaar. Bijna tweederde was jonger dan 10.
Met de campagne 'Kindervuurwerk bestaat niet' hopen het ministerie en VeiligheidNL de kennis over F1-vuurwerk te vergroten, zodat elke ouder straks weet dat dit soort vuurwerk niet geschikt is voor kinderen onder de 12. "Dit komt omdat een kind onder de twaalf jaar oud nog geen goed besef heeft van gevaar", zegt Martijntje Bakker, directeur van VeiligheidNL. "Ook de motoriek is nog niet voldoende ontwikkeld om veilig met siervuurwerk om te gaan."

Daarnaast blijkt veel F1-vuurwerk onveilig. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft 20 procent van het zogeheten fop- en schertsvuurwerk om die reden afgekeurd. Het vuurwerk moet door de importeurs worden teruggehaald en worden vernietigd. In veel gevallen kwamen de vonken te ver of zat er te veel kruit in het vuurwerk.
Nog eens 10 procent had ook niet de juiste kwaliteit, maar vormde ook geen gevaar en mag verkocht blijven worden. Wel hebben de importeurs te horen gekregen dat ze de kwaliteit van het vuurwerk moeten verbeteren. In totaal testte de ILT 87 producten.