Liever geld dan cadeau

Kerstpakketten anno 2022: 'Veel fleecedekens en alcoholvrije glühwijn'

·Aangepast:
© EditieNL Kerstpakketten anno 2022: 'Veel fleecedekens en alcoholvrije glühwijn'
RTL

De feestdagen naderen, en dat betekent dat de kerstpakketten weer volop bezorgd worden. Waar de een dolblij is met z'n vangst, loopt het cadeau voor anderen uit op een teleurstelling. Wat willen we nu eigenlijk het liefst hebben?

In zogenoemde 'unboxing'-video's laten veel mensen op TikTok zien wat ze dit jaar in hun kerstpakket vinden. Zo laat Cindy in de video hieronder zien wat er in haar pakket van Jumbo zat. "Ik ben blij verrast, wat vinden jullie?", schrijft ze erbij.

Je hebt niet alle cookies geaccepteerd. Om deze content te bekijken moet je deaanpassen.

Mensen geven dit jaar gemiddeld tien euro meer uit aan een kerstpakket vergeleken met vorig jaar, ziet Silvia Bruin, eigenaar van Kerstpakketten123.nl. "Veel kerstpakketten zitten nu rond de 60 euro. De populairste artikelen zijn fleecedekens en dingen die met warmte te maken hebben zoals sokken, mokken, koffie en thee. En glühwein zonder alcohol."

Ook kerstpakketten met duurzame en natuurlijke producten doen het volgens Bruin goed. "En producten voor in de tuin, vogelhuisjes bijvoorbeeld."

Bijzonder kerstpakket: alle boodschappen betaald door de baas
Lees ook

Bijzonder kerstpakket: alle boodschappen betaald door de baas

Toch vindt niet iedereen het meer iets van nu. Uit onderzoek van Acties.nl blijkt dat een op de zeven werkenden een kerstpakket achterhaald vindt. De helft van de ondervraagden krijgt liever een extra vrije dag of (bescheiden) bonus. 

Liever geld

Volgens consumentenpsycholoog Patrick Wessels zou zelfs een meerderheid kiezen voor geld in plaats van een kerstpakket. "Dat is weleens onderzocht met giften in het algemeen. Mensen denken: hoe weet de werkgever wat ik leuk vind? Ze vinden het fijn om zelf te kiezen wat ze met het geld doen", zegt hij tegen Editie NL.

Toch is het niet geld dat uiteindelijk de meeste vreugde oplevert. "Wat blijkt: de groep die geld kreeg was uiteindelijk minder gelukkig dan de mensen die spullen kregen." Een uitje als cadeau kwam het beste uit de test. "Een ervaring geeft uiteindelijk meer voldoening dan spullen."

Wessels denkt dat het dan ook geen slecht idee zou zijn om het kerstpakket te vervangen door een uitje. "Daar zouden we in theorie het meest gelukkig mee zijn. Maar je moet als werkgever dan wel een beperkte keuze geven om keuzestress te voorkomen."

Toch denkt de psycholoog dat de traditionele kerstpakketten voorlopig nog wel blijven. En je kunt er als werkgever maar beter aan meedoen ook. "Het ligt gevoelig. Vorig jaar kregen NS-medewerkers er geen, en daar was toen veel gedoe over. Je kunt als werkgever eigenlijk niet achterblijven. Mensen rekenen erop. Anders geef je de boodschap af dat ze het niet goed doen."

Lees meer over
KerstmisEditie NL Link in bioWerknemersFeestdagen