EditieNL

Is koud douchen gezonder?

·Aangepast:
© ThinkstockIs koud douchen gezonder?
RTL

Het zou goed zijn voor je huid, je bloed sneller laten stromen en je zou er van afvallen. Maar is een koude douche écht beter voor je gezondheid? Wetenschappelijk bewijs komt er aan.

De een haat het. Voor de ander geldt juist: hoe kouder de douche, hoe beter. De groep 'kouddouchers' is ervan overtuigd: je dag beginnen met een ijskoude straal op je lichaam zou stukken beter zijn voor de gezondheid.

Koelste maand
Maar hebben de koele kikkers gelijk? De wetenschap heeft tot op heden geen antwoord kunnen geven op deze vraag. Arts-onderzoeker Geert Buijze van het Academisch Medisch Centrum Amsterdam (AMC) gaat daar verandering in brengen. Volgend jaar start hij een studie naar het effect van de koude douche.

Hij heeft daar wel iets voor nodig: 2000 bikkels die een hele maand koud willen douchen en januari letterlijk tot hun koelste maand willen omdopen. Bekijk hier de oproep: 

God, wat lekker!
Dennis Huizenga heeft geen bevestiging van de wetenschap nodig. De mental coach geeft al jaren koud watertrainingen en ziet met eigen ogen het effect. "Ik begin iedere dag met een koude douche. De eerste dertig seconden denk je 'damn! wat gebeurt er?' Maar daarna merk je echt het verschil."

Zoals? "Door de koude douche ben ik me veel fitter en scherper gaan voelen. Mijn immuunsysteem is verbeterd. Zo ben ik bijna nooit meer grieperig. Het schudt de boel lekker wakker."

Onderzoek ontbreekt
Ook de oude Grieken en Romeinen waren overtuigd van de voordelen van de koude douche. Het zou goed zijn voor haar en huid, de circulatie van het bloed versnellen en de mentale prestaties verbeteren. Gek, dat ieder wetenschappelijk bewijs tot op heden ontbreekt, vindt Buijze. "Er is wel onderzoek gedaan naar de effecten van extreme kou maar naar iets simpels als een koude douche nog niet."

Of hij zelf koud doucht? "Ja." En? "Ik voel me vooral fitter na zo'n koude douche. Ik begin de dag actiever en kan de eerste koffie wel overslaan. Maar toch wil ik het bewijs."

Wanneer dat komt? Halverwege volgend jaar worden de eerste resultaten verwacht. 

Meedoen aan het onderzoek? Aanmelden kan via deze link.