EditieNL

Dagelijks 150 mensen slachtoffer van identiteitsfraude: 'Heel onwerkelijk als iemand zich als jou voordoet'

Door Editie NL··Aangepast:
Dagelijks 150 mensen slachtoffer van identiteitsfraude: 'Heel onwerkelijk als iemand zich als jou voordoet'
RTL

We geven te makkelijk ons paspoort of rijbewijs af en staan niet stil bij de fraude die hiermee gepleegd kan worden. Maar liefst 150 mensen worden per dag slachtoffer van identiteitsfraude. Daarom waarschuwt de Consumentenbond hier nu voor.

Kevin Goes werd in 2015 slachtoffer van identiteitsfraude, zijn paspoort werd gebruikt om meerdere panden te huren. "Ik kwam erachter toen ik op een dag een brief kreeg van het incassobureau. Die meldde dat ik voor een pand in Dordrecht een huurachterstand had van 13.000 euro." 

De fraudeur ging bij Goes heel erg ver. "Als je hem belde, had hij een voicemail ingesproken met mijn naam. Het is heel onwerkelijk als iemand zich als jou voordoet. Echt bizar om mee te maken."

Thumbnail


Kevin Goes werd in 2015 het slachtoffer van identiteitsfraude

Paspoort gefotoshopt

Ook had de oplichter zijn foto op het paspoort van Goes gefotoshopt. Goes weet nog steeds niet hoe zijn paspoort bij de man terecht is gekomen: "Ik werk op veel verschillende plekken, dus wellicht dat daar ergens in een database een lek zat."

De Consumentenbond krijgt enorm veel vragen over identiteitsfraude. "Er is veel onduidelijk over welke instanties om je paspoort mogen vragen en welke niet," zegt woordvoerder Sandra de Jong. Jaarlijks zijn 50.000 Nederlanders slachtoffer van identiteitsfraude. De Jong: "Waar het vroeger vooral om skimming ging, zie je dat de diefstal van identiteitsgegevens steeds meer online plaatsvindt." 

Stuk voorzichtiger

Goes is twee jaar lang bezig geweest om uit de problemen te komen. Vier maanden geleden eindelijk de laatste rechtszaak gehad. "Nu is het eindelijk afgesloten, maar ik ben door de hele ervaring wel een stuk voorzichtiger geworden met het delen van privé-gegevens."

Bekijk hier het tv-fragment:

 

Wie mag wat?

  • Je bank, verzekeraar, notaris, of werkgever mag altijd een kopie van je paspoort maken.
  • Autoverhuurders mogen een kopie maken, maar zonder je burgerservicenummer (BSN).
  • Telecombedrijven mogen een kopie maken zonder je BSN en foto.
  • Particulieren, winkels, hotels en zorgverleners mogen je paspoort of id-kaart alleen bekijken.

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Lees meer op rtlnieuws.nl

Lees meer over
ConsumentenbondFraudeIdentiteitsfraude