Mannenmishandeling: het houdt niet op, niet vanzelf
Bij huiselijk geweld denk je meestal aan vrouwen die worden mishandeld, maar de slachtoffers zijn ook vaak mannen. Op dit onderwerp rust nog groot taboe, want iedereen denkt dat mannen hun mannetje wel staan.
Toen Ben Slotboom de politie belde omdat hij het slachtoffer was van huiselijk geweld, werd híj in de boeien geslagen en niet zijn vrouw. Terwijl Slotboom juist jarenlang werd mishandeld door zijn vrouw en op een gegeven moment zelfs werd geslagen met een stalen stang.
'Ging altijd over geld'
"Ik heb meerdere keren geprobeerd weg te gaan, maar dat was te moeilijk." De mishandelingen door zijn vrouw gingen altijd over geld, zegt Slotboom. Hij kwam uiteindelijk wel terecht in een blijf-van-mijn-lijfhuis.
En die blijf-van-mijn-lijfhuizen zijn nodig, blijkt uit het feit dat er in elk van de vier grote steden eentje is. Van de naar schatting 200.000 slachtoffers van huiselijk geweld zou zo'n 40 procent man zijn. "Maar het is lastig om precieze cijfers te geven", vertelt Saskia van Rumt van het steunpunt huiselijk geweld in Amsterdam.
Lees ook: Herken huiselijk geweld in de vriendenkring
"Net als bij ouderenmishandeling is dit een groep die ons moeilijk belt." Ook de politie zou aangiften van mannen minder serieus nemen. In de hulpverlening is er wel aandacht voor, volgens Van Rumt.
Het hoeft bij huiselijk geweld niet alleen te gaan om fysieke mishandeling. "Het kan ook gaan om psychisch geweld. Je kunt iemand ook zo provoceren dat hij door het lint gaat."
Alleen ingrijpen bij vrouwen
In Groot-Brittannië kennen ze ongeveer hetzelfde percentage mishandelde mannen als bij ons. Voor een campagnefilmpje werd getest of mensen ook ingrijpen als een man wordt mishandeld in het openbaar. Uit de proef blijkt dat omstanders alleen ingrepen als het een vrouw was die werd mishandeld.