EditieNL

Hoe onderhandel je met een gijzelnemer? 'Het draait allemaal om écht contact maken'

Door EditieNL ··Aangepast:
© ANPHoe onderhandel je met een gijzelnemer? 'Het draait allemaal om écht contact maken'
RTL

Vanmorgen werd Hilversum opgeschrikt door een gijzeling. Een medewerker van 3FM werd met een mes bedreigd en meegenomen naar het gebouw van de radiozender. In dit soort situaties zet de politie vaak een onderhandelaar in. Hoe werkt die precies?

"Het draait er allemaal om écht contact te maken maar dat is in zo'n korte tijd ontzettend moeilijk", zegt Ellen Giebels van de Universiteit Twente. Zij is betrokken bij de politie-opleiding van onderhandelaars, en volgens haar is het het belangrijkst om goed te luisteren en rust te creëren. 

"Onderhandelaars laten tijdens het gesprek constant weten de gijzelnemer te horen, bijvoorbeeld door samen te vatten wat hij zegt." Zo zal een gijzelnemer het gevoel hebben contact te hebben. Ook is het belangrijk om paniek te voorkomen, en de dader af te leiden van de chaotische situatie. "Om dat te kunnen doen creëren onderhandelaars meestal een rustige plek voor zichzelf" zegt Giebels. "Buiten al het rumoer." 

Impulsieve 

In Nederland worden onderhandelaars vrij vaak ingezet, in 2015 was dat nog 670 keer. Gemiddeld 1,8 keer per dag. Dan gaat het niet alleen om gijzelingen, maar ook ontvoeringen, terrorisme of mensen die suïcidaal zijn. Het is belangrijkste bij een gijzeling is dat ze snel kunnen inschatten wat voor situatie ze precies mee te maken hebben. 

"Gijzelnemers heb je in heel verschillende typen, van kindontvoering tot geharde criminelen", zegt Jaap Knotter, die gepromoveerd is op de daders van gijzelingen. "De politie maakt heel erg snel een analyse van de gijzeling, en past daar zijn beleid op aan." Impulsieve gijzelaars zijn bijvoorbeeld veel gevaarlijker dan geplande gijzelingen met een duidelijk doel. 

Een helikopter en een miljoen

Toch is het volgens Ellen Giebels belangrijk om niet te veel mee te gaan met de gijzelnemers. "De vraag 'Wat kan ik voor je doen?' moet je nooit stellen", zegt ze. "Dan kan iemand al snel aangeven dat hij een helikopter en een miljoen euro wil, terwijl dat niet te realiseren is." Het belangrijkste is volgens haar om sterk in je schoenen te blijven staan, en constant gericht te blijven op de situatie geweldloos beëindigen.   

Bekijk hier de video:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Lees meer over
Politie in NederlandNationale Politie3FMGijzeling