Dokter Google: zo kun je veilig online dokteren
Met een hoestje of een buikpijn-klacht kruipen we steeds vaker achter de computer en gaan we minder snel naar de huisarts. Tips en trucs om zelf veilig online dokter te spelen.
Driekwart van de Nederlanders gebruikt 'Dokter Google' om een vraag over zijn of haar gezondheid te beantwoorden. Dat stelt de Landelijke Huisartsen Vereniging.
Dokter Google
De meeste mensen (89%) starten hun zoektocht naar medische info via zoekmachines als Google. Slechts 7 procent zoekt de info op een site van de Patiëntenvereniging.
Pas op: troep
Maar als je 'buikpijn' of 'hoofdpijn googelt is de kans groot dat je op een onbetrouwbare site terecht komt. "De helft van de sites is troep", weet Lars Gierveld. Hij brengt via ZegelGezond de betrouwbaarheid van zorgsites in kaart.
De helft van de googelaars geeft ook toe niet te weten of de sites die zij bezoeken wel of niet betrouwbaar is.
Tips en trucs om veilig online te zelfdokteren.
- Let op de bronvermelding! Is er een artsenorganisatie die verantwoordelijk is voor de inhoud, dan zit je goed. Of is het wikipedia of google?
- Let op voor wie de informatie is bedoeld. Is de informatie bruikbaar voor patiënten of is de informatie bedoeld voor specialisten? Dat is een groot verschil.
- Wordt er altijd doorgestuurd naar een huisarts? Websites moeten altijd erbij vermelden dat mensen ook een arts moeten op zoeken, als ze een sturende tekst (geneeswijzen) op de site hebben staan.
- Is er wel scheiding tussen reclame en inhoud? Sommige sites zijn gesponsord door de farmaceutische industrie en dat zie je niet direct. Staat er veel reclame op dan kan dat een signaal zijn. De informatie is dan niet meer in het belang van de patiënt en is alleen bedoeld om 'hits' te krijgen.
- Er moet altijd een privacyverklaring zitten op de sites. Anders zijn ze niet betrouwbaar.
- Als je een forum op je website hebt, geef dan uitleg. Zet er duidelijk bij dat dit meningen van mensen zijn en geen betrouwbare geneeswijzen zijn.
- Check meerdere bronnen. Zie je overal letterlijk dezelfde tekst? Dat kan ook te denken geven over de juistheid.
- Bestel geen medicijnen online waar je normaal gesproken een doktersrecept voor zou moeten krijgen.
Beste site per klacht
- ZegelGezond geeft per klacht (bijvoorbeeld 'buikpijn',of 'keelpijn') een overzicht van betrouwbare sites. De meest betrouwbare site staat bovenaan. Achter iedere site staat een beoordeling met cijfers. (klik op het plaatje om naar de site te gaan).
- Ook deze sites zijn sowieso betrouwbaar:
- Thuisarts.nl
- Betrouwbarebron.nl
- Medicinfo.nl
- Sportzorg.nl
- Mijnkinderarts.nl
Onbetrouwbare/duistere sites
Sites waar meer reclame dan tekst op staat, zijn vaak onbetrouwbaar. Ook sites waar geen bronnen worden genoemd zijn snel twijfelachtig.
- Pas op voor: afslanksites (vaak onbetrouwbaar).
Zo is de site Nuvoryn onbetrouwbaar. Op de website wordt gezondheidsinformatie getoond, maar dit wordt herleid naar een afslankpil.
Zij adverteren met de zin “echte wetenschap- echt gewichtsverlies” - Sites over kaalheid-bestrijding voor mannen
- Sites over erectiestoornissen
- Sites over anorexia
Algemene tips
Wie heeft niet eens gegoogled wat die rare moedervlek op je arm zou kunnen betekenen en kwam meteen uit op ernstige huidkanker? Besef dat veel gezondheidsinformatie op internet gekleurd is. Mensen met nare ervaringen laten veel van zich horen op de anonieme digitale snelweg.
Mensen bij wie het allemaal mis ging, die ernstig ziek bleken te zijn, bij wie artsen te laat waren. Positieve ervaringen en verhalen zijn veel minder te vinden op internet. Forums en weblogs zijn vooral gevuld met vervelende ervaringen. Dat hoeft niets te zeggen over de algemene voorspellingen bij ziektes of de kans dat je iets hebt. Bedenk ook: zelfs al is de informatie betrouwbaar, dan is het nog niet per se toepasbaar op jouw situatie.