EditieNL

#YesWeComb: campagne moet schaamte over hoofdluis tegengaan

Door Editie NL··Aangepast:
© iStock#YesWeComb: campagne moet schaamte over hoofdluis tegengaan
RTL

Het is een ergernis van veel ouders, zeker nu de scholen weer beginnen: hoofdluis. Een kwart van de ouders schaamt zich wanneer zijn kind luizen heeft. Nergens voor nodig vindt Luizenradar, en daarom start het de campagne #YesWeComb.

Kammen, haren wassen en alle kleding en beddengoed in de wasmachine. Een paar luizen in het haar van je kind kan het hele huishouden even op zijn kop zetten. Jaarlijks krijgen 250.000 basisschoolleerlingen hoofdluis, blijkt uit cijfers van Luizenradar. Vooral na de zomervakantie, waarin niet regelmatig gecontroleerd wordt, is het aantal besmettingen groot.

Schaamte over luizen

Een op de vijf ouders krijgt er zelfs drie of meer keer per jaar mee te maken. Behalve vervelend, is het voor sommige ouders ook reden voor schaamte. Een op de vier ouders zegt het liever niet hardop te zeggen wanneer er luizen over het hoofd van zijn kind lopen, blijkt uit onderzoek. 

"Veel ouders zijn bang dat anderen denken dat kinderen met luizen niet schoon zijn, of niet worden gecontroleerd", vertelt Linda van de Veen van Luizenradar. "Maar dat is een ouderwets idee: vroeger was de hygiëne slecht en verspreidden luizen zich sneller, maar tegenwoordig zijn luizen zo ver dat ze helemaal geen onderscheid meer maken tussen vies, schoon, lang of kort haar."

Eerlijk kammen

Daarom start Luizenradar een campagne genaamd #YesWeComb, ofwel 'Ja wij kammen'. Ouders kunnen foto's van een luizenkammetje in het haar van hun kinderen delen, met deze hashtag om het taboe op luizen op te heffen. Bekende moeders, zoals Nicolette Kluijver en Janine Breukhoven van mama-blog Prêt a Pregnant, hebben zich al aangesloten bij de campagne.

"We vragen ouders zich niet te schamen en anderen op te roepen dit ook niet te doen", legt Van de Veen uit. "Daarmee straal je ook iets uit naar je kinderen: als zij er eerlijk voor uit durven te komen zullen ze elkaar ook minder snel pesten als er iemand luizen heeft". Het melden van luizen zorgt er daarnaast voor dat andere ouders alerter zijn bij hun eigen kinderen. Nu maakt Luizenradar al een overzicht van de plekken in Nederland waar de meeste luizen voorkomen, op basis van anonieme tips. 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks livestreams, artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Lees meer over
BasisonderwijsKindOpvoedingOuderschapLuizen