EditieNL

Menstruatie is een onderschat probleem, meer onderzoek nodig

Door Editie NL ··Aangepast:
Menstruatie is een onderschat probleem, meer onderzoek nodig
RTL

Bijna alle vrouwen krijgen er maandelijks mee te maken, maar toch is er nooit een groot landelijk onderzoek naar gedaan: menstruatie. Tijd om dat te veranderen zei gynaecoloog Bertho Nieboer van Rabdoudumc eerder dit jaar tegen RTL Nieuws. De reacties op het onderzoek dat hij is gestart, zijn overweldigend.

"Vrouwen stoppen zich massaal vol pijnstillers en gaan gewoon aan het werk", zegt Nieboer. "Met zware klachten stappen ze nu niet naar de dokter." Terwijl er wel vrouwen zijn die maandelijks vergaan van de pijn, of eigenlijk te ziek zijn om te werken, zegt hij. 

Omdat vrouwen vaak liever een smoes verzinnen dan zeggen wat de oorzaak is, is er weinig bekend over hoe groot het probleem precies is. Met een vragenlijst wil Nieboer dat eindelijk in kaart te brengen. Waar hij hoopte op 10.000 deelnemers, hebben tot zijn verrassing al meer dan 23.000 vrouwen meegedaan.  

Thumbnail
 Gynaecoloog Bertho Nieboe

Meer aandacht

Het onderzoek loopt nog, maar Nieboer heeft al wel een aantal voorzichtige conclusies kunnen trekken: een meerderheid van de vrouwen heeft buikpijn, drie van de vier is prikkelbaar of neerslachtig, en een groot deel heeft last van vermoeidheid. "Het is heel lastig om onderscheid te maken tussen wat normale pijn is en wat echt een aandoening is. Daarom is het belangrijk dat er meer aandacht voor komt", zegt Nieboer. 

De gynaecoloog denkt dat er veel meer aandacht voor was geweest als het een probleem was dat mannen zou treffen. Volgens hem is het echt een onderschat thema, dat ook in 2017 nog steeds in de taboesfeer zit. 

Enorm taboe

Dat ziet ook Paula Kragten van Period!, een online magazine over menstruatie. Toen ze hiermee begon dacht ze dat er vooral in het buitenland een taboe op dit onderwerp rust, daar kwam haar interesse voor dit onderwerp vandaan. "Vlak na oprichting bleek het taboe ook in Nederland enorm", zegt ze. "Ik werd alleen maar gevraagd 'is dit niet raar?'." 

Toch ziet Kragten dat in Nederland een omslag aan het komen is. "We liepen enorm achter, het werd echt doodgezwegen", herinnert ze zich. "Maar de laatste jaren is er steeds meer aandacht voor, ook in de serieuze bladen."

Kragten vindt dat het belangrijk is dat er meer over menstruatie wordt gesproken, omdat de maatschappelijke impact enorm is. "Het heeft te maken met milieu, economie, maatschappelijke en sociale gelijkheid en natuurlijk met gezondheid", zegt ze. "Met een ingegroeide teennagel schreeuwen we moord en brand, maar over menstruatie hebben we het niet."

Bekijk hier het item

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Lees meer over
GezondheidGynaecologie