EditieNL

Zwangere Çiğdem is net als Kate weer spuugmisselijk: 'Ik viel 15 kilo af'

Door Editie NL··Aangepast:
© Eigen fotoZwangere Çiğdem is net als Kate weer spuugmisselijk: 'Ik viel 15 kilo af'
RTL

De Britse Kate Middleton is weer zwanger en heeft voor de derde keer last van extreme zwangerschapsmisselijkheid. Het is verschrikkelijk, zegt Çiğdem Küçüközel, die er net als Kate voor de derde keer weer middenin zit.

Çiğdem (31) ligt op bed als ze belt met Editie NL. Ze is nu 27 weken zwanger en sinds week drie is het al mis. "Ik hoefde geen zwangerschapstest te doen want ik kon gewoon niets meer. Daar gaan we weer, dacht ik."

Ziekenhuis in en uit

Zeer ernstige zwangerschapsmisselijkheid wordt ook wel hyperemesis gravidarum (HG) genoemd. "Bij de eerste dacht ik eerst dat ik me aan het aanstellen was. De misselijkheid gaat wel over na twaalf weken, zei iedereen, maar ik ging de hele zwangerschap lang het ziekenhuis in en uit en in en uit. Het was behoorlijk zwaar."

Wat als ik weer HG heb bij de tweede, dacht Çiğdem. "De keus was meer aan mijn man. We willen graag een groot gezin, maar kunnen we het nog een keer aan? We berekenden of we thuishulp konden inschakelen."  

Verzwakt na twee zwangerschappen

Na twee zwangerschappen met HG was Çiğdem ernstig verzwakt, vertelt ze. "Ik heb een jaar besteed aan aansterken. Veel sporten en aankomen. Maar van die 10 kilo extra zijn er nu alweer 7 af. Bij de vorige twee zwangerschappen viel ik zelfs 15 kilo af. Doordat ik nu medicijnen slik, gaat het gelukkig iets minder snel."

Door de hevige misselijkheid kan Çiğdem niets binnenhouden. "Het lijkt op buikgriep, maar dan zwaarder. Soms heb ik even ergens zin in, zoals een menu van de Burger King of KFC, maar dan weet ik dat het er meteen weer uit komt."

'Al het eten stinkt'

Çiğdem leeft op crackers en eet soms wat vla. Ze moet af en toe naar het ziekenhuis voor een infuus met vocht. Werken gaat niet. "Ik ben continue duizelig en de eerste vier of vijf maanden val ik geregeld flauw. Nu mijn kinderen 3 en 5 zijn, moet ik ze wegbrengen en ophalen, maar daar heb ik eigenlijk geen energie voor. Autorijden gaat niet. Je weet nooit wanneer je moet spugen." Zelfs lunch voor de kinderen klaarmaken is een enorme opgave. "Al het eten stinkt. Ik moet zelfs al overgeven van een plaatje met eten."

De keerzijde: na de zwangerschap kreeg Çiğdem veel complimenten. "Ik was helemaal strak na de bevalling. Nu heb ik ook bijna geen buik terwijl ik toch al zeven maanden zwanger ben. Ik pas straks zo weer in een strakke bikini, maar was liever 25 kilo aangekomen en normaal op de been."

Nog 'maar' tien keer overgeven

De medicatie die Çiğdem krijgt (antimisselijkheidspillen die ook patiënten die chemo krijgen moeten slikken) helpt wel wat, zo hoeft ze nu nog maar tien keer per dag over te geven in plaats van twintig of dertig keer. Maar iets simpels als met de kinderen naar de speeltuin, daar heeft ze geen kracht voor. "Zonder medicatie kan ik niet eens naar de wc. Tijdens de eerste zwangerschap ging ik kruipend over de vloer."

Çiğdem heeft erg met Kate Middleton te doen. "Ik hoop dat voor haar de hulptroepen klaarstaan om de kinderen van haar over te nemen en voor haar te zorgen. Misschien kan ze wel thuis aan het infuus. Het kan goed dat ze zich thuis opsluit en bij de belangrijke evenementen die ze niet mag missen medicatie neemt."

70 procent kans bij volgende zwangerschap

Over de oorzaak of oorzaken van hyperemesis gravidarum (HG) is nog heel weinig bekend, vertelt Rosa Overbosch, voorzitter van stichting ZEHG (Zwangerschapsmisselijkheid en Hyperemesis Gravidarum). "Er wordt gedacht aan een genetische oorzaak. Het zou ook een combinatie met hormonen kunnen zijn. Het is wel zo dat het vaker voorkomt bij vrouwen van wie de moeder of de grootmoeder het ook heeft gehad. En als je het gehad hebt, is er een kans van ongeveer 70 procent dat je het bij de volgende zwangerschap weer krijgt."

Extreme zwangerschapsmisselijkheid is gevaarlijk. Overbosch: "Als je je niet laat behandelen, droog je gewoon uit. HG was voor de tijd van de infusen een grote doodsoorzaak onder zwangere vrouwen."

Het aantal zwangere vrouwen met HG in Nederland wordt geschat op 2 tot 4 procent. Dat komt neer op ongeveer 4000 vrouwen. "Je hoort er tegenwoordig wel wat vaker over, maar het is niet een enorm hoog aantal." Door uitdroging en/of ondervoeding door het vele spugen is een zwangerschap met HG vaak erg zwaar. Vrouwen zijn te zwak om de trap af te lopen of staand te douchen. 

Meer informatie op de website van stichting ZEHG.

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Lees meer over
Prinses KateGezondheidZiektes en aandoeningenZwangerschapGezinNederlandGroot-Brittannië