Geen ruggenprik, maar water
Steeds vaker kiezen vrouwen voor pijnbestrijding tijdens een bevalling. De nieuwste middelen: lachgas en waterinjecties.
De vraag naar pijnbestrijding neemt toe. Het idee dat hevige pijn bij een bevalling hoort, lijkt achterhaalt.
Sinds 2003 is er een sterke stijging van ruggenprikken. Maar er komen ook allerlei nieuwe middelen bij.
Zoals de waterinjecties, die verloskundigen ook bij thuisbevallingen mogen toepassen. En later dit jaar wordt ook het lachgas ge-herintroduceerd in ziekenhuizen.
Waterinjectie
Uit een toenemend aantal onderzoeken blijkt dat steriele waterinjecties werken én een goed alternatief kunnen zijn voor de ruggenprik.
-
Hoe werkt het? Tijdens een wee worden in de rug 4 injecties gegeven met steriel water.
-
En dan? Het steriele water zorgt voor plaatselijke irritatie in de onderrug. En neemt daardoor een flink deel van de baringspijn weg.
-
Het effect? Volgens Myra, die voor de waterinjectie heeft gekozen tijdens haar bevalling is, is het effect enorm. "De pijn van mijn weeën ging van 7 naar 3. De steriele injecties zijn veilig en ik had geen bijwerkingen."
-
Conclusie: De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) is overtuigd van de voordelen van steriele waterinjectie. De injecties zijn veilig, de bijwerkingen zijn nihil en de pijnvermindering stukken lager. De pijn van weeën gaat van niveau 7 naar 4.
Lachgas
-
Hoe werkt het? Lachgas is een mengsel van distikstofoxide (=lachgas) en zuurstof. Dit mengsel moet worden ingeademd om er voor te zorgen dat de pijn wordt gedempt. Hoe lachgas precies werkt is nog niet helemaal duidelijk. Maar de pijn is stukken minder.
-
En dan? Niet alleen de pijn is stukken minder, het lachgas neemt ook de angst weg.
-
Nadelen: lachgas kan wel nadelen hebben: misselijkheid, overgeven, duizeiligheid.
LEES OOK:
De vrouwvriendelijke keizersnede
Ziekenhuis doet niet aan bevallen