EditieNL

Wakker worden: meer mensen met apneu

·Aangepast:
Wakker worden: meer mensen met apneu
RTL

Het kan zomaar zijn dat je een slaapstoornis hebt, zonder dat je het zelf weet. Uit nieuw onderzoek blijkt dat veel meer mensen slaapapneu hebben, dan werd aangenomen. Maar kom daar maar eens achter.

Een gat in de dag slapen en toch nog grote moeite hebben om je ogen open te houden. Altijd maar geeuwen en suf zijn. Herkenbaar?

Misschien heb je wel een slaapstoornis, zoals slaapapneu.

Veel slechte slapers

Veel meer mensen dan tot nu werd aangenomen, hebben last van een structurele slaapstoornis. Maar liefst 473.000 mensen hebben slaapapneu.

Maar kom daar maar eens achter als je ligt te slapen. 4 op de 5 weet dan ook van niets. Zo blijkt uit onderzoek van Universiteit Twente, Philips en de ApneuVereniging.

Slaapapneu word je beu

Bij slaapapneu stokt de adem tijdens het slapen. Dat kan soms wel 10 tot 15 seconden duren. Achter dat stoppen met ademen gaat een serieuze aandoening schuil.

Patiënten raken oververmoeid, worden chagrijnig en depressief. "Ook is er kans op een hoge bloeddruk, hartkwalen en diabetes", vertelt Piet-Hein van Mechelen van de ApneuVereniging.

Vooral dikkere mannen van middelbare leeftijd hebben er last van. Maar ze ontkennen het vaak, omdat ze zelf niet merken dat ze ademstops maken. Omdat de ziekte zich geleidelijk ontwikkelt, duurt het vaak erg lang voordat mensen naar de huisarts stappen.

En nu?

Als je veel rookt en drinkt of bepaalde medicijnen slikt, heb je grotere kans op slaapapneu. Maar het is ook genetisch bepaald.

Wanneer moet je nu naar de huisarts?

  • Luister naar je partner: als die hoort dat je adem tijdens het slapen stilvalt en wordt opgevolgd door een keihard gesnurk, kan er iets aan de hand zijn.

  • Het probleem zit in de nacht, de klachten ervaar je overdag. Je bent chagrijnig, doodop, niet fit. Het wordt steeds lastiger om je werk te doen.

  • Wees niet eigenwijs. Als je een heel onrustige slaper bent en overdag moeite hebt met concentreren en niet fit bent, is het wijs om naar een dokter te gaan.

En dan

Het goede nieuws; slaapapneu is goed te behandelen. Overigens zijn de maatregelen behoorlijk ingrijpend:

  • Met een CPAP-luchtmasker. Via het slangensysteem in de masker wordt lucht in de neus en keelholte geblazen en daarmee verdwijnen de ademstops.

  • Een beugelbehandeling: daarmee wordt de onderkaak naar voren geschoven.

LEES OOK:

Slaapsms'en nieuwste nachtkwaal

Slaapmutsje niet verstandig

Adele is slaapverwekkend