EditieNL

Kinderloos is niet kansloos

·Aangepast:
Kinderloos is niet kansloos
RTL

Voor veel vrouwen is kinderloosheid het ergste wat er is. Er is nu een suvivalgids voor vrouwen die een kind willen, maar nog niet hebben. Hoe ga je om met de maatschappelijke druk om kinderen te krijgen?

Door de komst van onder andere kunstmatige voortplanting is het taboe op kinderloosheid alleen maar toegenomen. Voor vrouwen die wel kinderen willen, maar ze niet hebben schreef Yvonne Prins het boek 'En, waar blijven de kinderen?'.

De cijfers

De meeste stelletjes hebben geen moeite met het krijgen van kinderen: 80% van de stellen lukt het om binnen anderhalf jaar zwanger te raken. Ondanks dat er een taboe heerst op kinderloosheid, heeft 20% van de vrouwen geen kinderen. De helft hiervan is onvrijwillig kinderloos.

Emancipatie

Volgens psycholoog en schrijfster van de gids Yvonne Prins hebben vooral vrouwen met een onvervulde kinderwens last van de maatschappelijke druk om kinderen te krijgen. 'Ondanks dat vrouwen sterk geëmancipeerd zijn, worden ze van oudsher gezien als de moeder die het leven doorgeeft. Als dit niet gebeurt worden ze vaak raar aangekeken.'

Tips

Prins probeert in haar survivalgids kinderloze vrouwen te leren hoe ze zich moeten weren tegen de kritiek. Een tip die Prins geeft: 'Mensen weten niet hoe ze moeten reageren en kunnen daarom onhandig uit de hoek komen. Probeer je gewoon te bedenken dat mensen dingen niet naar bedoelen'.

Een andere tip is dat het handig is als je voorbereid bent dat mensen ernaar gaan vragen. Bedenk wat je wilt vertellen, zodat je niet overdonderd wordt wanneer iemand een vraag stelt.

Ijskoud

Toch kunnen mensen hard uit de hoek komen, ondanks dat je met de kritiek rekening houdt. Voor Jacqueline Tromper was kinderen krijgen lastig en doordat ze naar eigen zeggen 'niet te genieten' was na een hormoonbehandeling, hebben zij en haar man besloten er niet mee door te gaan.

'Veel mensen denken dat je helemaal geen kind wil als je niet alles geprobeerd hebt. Ze kunnen ijskoud zijn in hun reactie of weten niet hoe ze moeten reageren', vertelt Jacqueline. 'Ondanks dat je kan proberen je te weren tegen de kritiek, ga je er per situatie verschillend mee om. Je gevoelens spelen op zo'n moment eenmaal mee.'

LEES OOK:

Kinderen voor Kinderen: herken jij ze nog?

Kunnen de Fransen beter opvoeden?

Vrouwen en geld, het blijft lastig...