Je kind zomervakantie, jij op werk: wanneer kun je je kind alleen thuislaten?
Dit weekend begint de zomervakantie voor het midden van het land. De 'grote vakantie' is altijd een lastige periode voor ouders, die vaak gewoon moeten werken. Je kinderen alleen thuislaten is dan een aantrekkelijke optie. Maar kan dat wel?
Het is een gedoe voor veel ouders: je kinderen hebben bijna twee maanden vrij, terwijl jij gewoon elke dag naar je werk moet. Oppas en familie kunnen ook niet altijd waardoor alleen thuislaten de enige optie lijkt. Maar hoe en wanneer begin je daarmee?
Niet te jong
Niet te snel, is het advies van kinderpsycholoog Tischa Neve. "Ik vind eigenlijk dat het pas kan wanneer ze pubers zijn, en dan ook niet meteen hele dagen", zegt ze. Voor kinderen onder de 12 is het volgens haar sowieso geen goed idee om langere tijd alleen thuis te zijn, zonder dat er iemand is om een oogje in het zeil te houden.
Verantwoordelijkheid
Dat je kind goed alleen kan zijn betekent niet automatisch dat ze een hele dag voor zichzelf kunnen zorgen. "Kinderen die de hele dag alleen zijn hebben de gehele verantwoordelijkheid: wat eten ze, wat kijken ze op tv, wie laten ze binnen?" aldus Tischa.
Bovendien gaat het er niet alleen om dat je kind zichzelf kan vermaken. "Wat doet je kind wanneer het valt en zich bezeert? Als alles goed gaat is het prima te doen, maar er zijn maar weinig kinderen die het aankunnen als er iets mis gaat."
Ieder kind is anders
Daarom is het volgens Tischa belangrijk om per kind te bepalen wanneer ze alleen thuis kunnen zijn. "Als je altijd alles met en voor je kind doet kun je niet verwachten dat ze ineens alles alleen kunnen. Sommige kinderen zijn altijd al heel zelfstandig, die kun je sneller alleen laten."
Maar zelfs dan is het belangrijk goede afspraken te maken over wat wel en juist niet kan "Vooral tieners zijn nog erg beïnvloedbaar en denken alleen in korte termijn. Die denken snel: 'mama komt toch pas om 18:00 thuis' wanneer vriendjes hen meevragen naar het zwembad. Maak daarom duidelijk wat je verwacht. Je hoeft je kind niet te onderschatten, maar overschat het ook niet."
Tips: hoe laat je je kind alleen?
Bouw rustig op
"Laat ze eerst tijdens de lunch alleen, of een paar uurtjes 's avonds. Natuurlijk is het helemaal afhankelijk van het kind en hoeveel het normaal gesproken al alleen doet, dus houd daar goed rekening mee."
Back-up
"Regel altijd een back-up als je niet dichtbij huis werkt, zoals een buurvrouw of vriendin. Zo heeft je kind altijd iemand die het kan bellen wanneer er iets mis is."
Hoeveel contact?
"Spreek af hoeveel contact voor ouder én kind fijn voelt. Als je regelmatig contact hebt en aangeeft wanneer je bereikbaar bent heeft je kind het gevoel dat je er toch een beetje bent. Elke minuut controleren of je kind nog thuis is is af te raden, dan krijgt je kind het gevoel dat je het niet vertrouwt."
Wat wil je kind?
"Je kind kan misschien wel zeggen: ik vind het niet erg om alleen thuis te zijn. Maar voel goed aan of ze dit ook echt ok vinden, je wilt je kind ook niet het gevoel geven dat het er alleen voor staat."
Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks livestreams, artikelen, video's en foto's.
Meer op rtlnieuws.nl: