EditieNL

Jonge weduwen krijgen te weinig hulp: 'Ik voelde me in de steek gelaten'

Door Editie NL··Aangepast:
© Privefoto Stephan PuntJonge weduwen krijgen te weinig hulp: 'Ik voelde me in de steek gelaten'
RTL

Het is waarschijnlijk je grootste nachtmerrie: wat als je partner ineens komt te overlijden? Volgens Stichting De Jonge Weduwe is de Nederlandse overheid en het bedrijfsleven niet goed ingesteld op mensen die op jonge leeftijd hun partner verliezen. Ze pleiten voor meer begeleiding en ondersteuning voor deze groep.

De stichting ziet dat jonge weduwen nog te vaak aan hun lot worden overgelaten. "Naast het enorme verlies en de rouw die daarbij komt kijken, lopen weduwen vaak tegen een hoop problemen aan", zegt stichtingoprichter Petra van Rij. "Wij merken dat er veel behoefte is aan begeleiding en ook bewustwording."

Veel te snel aan het werk

Volgens de stichting zijn de overheid en het bedrijfsleven niet goed ingesteld op jonge weduwen. Zo wordt bij veel bedrijven verwacht dat een jonge weduwe of weduwnaar binnen korte tijd weer aan het werk gaat. "Het verschilt per bedrijf hoe flexibel er met de situatie wordt omgegaan, maar officieel heb je maar een paar dagen recht op rouwverlof."

En dat is volgens Van Rij veel te snel. "Het krijgen van een kind is een grote verandering in je leven, maar het verliezen van een partner is dat misschien nog wel meer. Ik pleit er dan ook voor om rouwverlof net zo lang te maken als zwangerschapsverlof." 

'De financiële stress begon al tijdens de crematie'

"Ik voelde me na het overlijden van mijn vrouw enorm in de steek gelaten", vertelt Stephan Punt. Zijn vrouw overleed in april dit jaar. "Je hebt het al heel zwaar met het overlijden, maar daarna komen er nog zo veel dingen op je af, zeker als je kinderen hebt. De financiële stress begon al op de dag van de crematie, toen lag er meteen een brief van de belastingdienst op de mat. Ik begrijp wel dat dat geregeld moet worden, maar het mag toch wel iets later?" 

Ook rust er volgens Punt nog een groot taboe op het verliezen van een partner op jonge leeftijd. "Mensen ontwijken je, weten niet hoe ze er mee om moeten gaan. Dat voelt soms heel raar." 

Ervaringsdeskundigen als rouwambtenaren

De stichting hoopt dat er uiteindelijk een gemeentelijk rouwloket komt met ervaringsdeskundigen als rouwambtenaren. "Doel is om jonge weduwen en weduwnaars te begeleiden in de moeilijke periode na het afscheid. Niet alleen bij het afhandelen van de administratieve rompslomp, maar ook bij het coördineren van de hulpinstanties die het gezin weer op de rit proberen te krijgen in hun nieuwe leven. Én om de jonge weduwe of weduwnaar op de arbeidsmarkt te brengen of te houden. Nu weten veel mensen niet waar ze met hun problemen terecht kunnen." 

Bekijk hier de korte documentaire van Yarden over Stephan Punt:

Lees meer over
YardenMens & MaatschappijDoodOuderschapGezin