EditieNL

Robin viel 90 kilo af: 'Ik wil gewoon ouder worden dan 40'

Door Editie NL / Jesse van Amerongen··Aangepast:
© Robin de KlijnRobin  viel 90 kilo af: 'Ik wil gewoon ouder worden dan 40'
RTL

Hij moest al zijn pakken weggooien en zich aan veel mensen opnieuw voorstellen: oud-minister Jan Kees de Jager verloor 50 kilo, en ziet er werkelijk onherkenbaar uit. Zo'n verandering heeft een enorme impact op je leven, weten ook Robin, Lieneke en Janine.

Robin de Klijn (woog 163 kilo, verloor 90 kilo)

"Ik kon niet meer goed staan, en toen zei ik tegen mezelf 'ik wil gewoon ouder dan 40 kunnen worden'", zegt Robin de Klijn (29). Ze besloot om in actie te komen en verloor in iets minder dan twee jaar wel 90 kilo, met een maagverkleining. Dat is een gelijksoortige operatie die De Jager ook gehad heeft. "Ik was in de eerste drie maanden 50 kilo kwijt."

Net als De Jager moest ook zij zich soms opnieuw voorstellen. "Mensen herkenden mijn stem wel, maar wisten niet wie ik was." 

Met zo'n snelle verandering was het voor haar ook echt wennen aan haar nieuwe lijf. "Het is heel gek. Je merkt het, en ziet het in de spiegel. Maar het duurde heel lang voordat ik het echt in mijn hoofd had." Haar omgeving reageerde er heel positief op, maar soms kwamen opmerkingen onbedoeld verkeerd over. "Soms zeggen mensen dat ik er zo mooi uit zie. Ik was al mooi, ik ben alleen gewicht kwijt."

Ook vindt Robin het vervelend als mensen denken dat het met een maagverkleining ineens heel makkelijk is om af te vallen. "Je moet er heel je leven aan blijven werken", zegt ze. "Ik moet elke zes weken naar de huisarts, ik kan geen suiker of brood verdragen en moet kleine porties eten." Toch zou ze nooit terug willen naar het leven dat ze ervoor had. "Als ik nu een dik iemand zie lopen dan denk ik 'wat doe je jezelf aan?'. Ik heb natuurlijk ook in die positie gezeten, maar ik weet gewoon dat het leven zo veel mooier kan zijn."  

Lieneke Mulder (woog 107 kilo, verloor 40 kilo)

"Ze riepen dat ik snel naar de snackbar moest rennen", vertelde Lieneke Mulder (29) een jaar geleden aan Editie NL. Tijdens het hardlopen kreeg ze regelmatig lelijke opmerkingen naar haar hoofd. Vooral van hangjongeren, maar volwassen konden er ook wat van. Ze heeft toch doorgezet, en een jaar later is ze 40 kilo kwijt. 

"Ik zag op de weegschaal de teller naar beneden gaan, en mijn broeken werden steeds losser. Dat gaf kracht om door te gaan", zegt Lieneke. Zij is afgevallen door regelmatig te gaan sporten, en op haar eten te letten. "De knop moet echt om, en dan zijn vooral de eerste twee weken heel zwaar." 

Maar dat betekent niet dat ze nooit meer wat ongezonds eet. "Zaterdag is gewoon mijn dag, waarop ik alles eet. Dan gooi ik rustig een paar chocoladerepen in mijn kar, en dan geniet ik er ook echt van." Ondertussen is ze ook tevreden met haar gewicht, en wil ze niet meer kwijt. "Je moet een keer tevreden zijn, en nu zit ik goed."

Janine Bos (woog 118, verloor 48 kilo)  

Bij Janine (23) kwam het omslagpunt toen ze een keer met haar moeder mee ging naar Weight Watchers. "Ik wist eigenlijk niet dat ik zulke overgewicht had tot ik daar op die weegschaal ging staan", zegt ze. 

Ze bleek ook een bepaalde vorm van reuma (fibromyalgie) te hebben waardoor sporten voor haar moeilijk was. "Maar toen vond ik een sport vond die ik pijnvrij kon doen, er ging een wereld voor me open." Ze verloor in een aantal jaar bijna 50 kilo. 

Vooral het gezond eten vond ze soms lastig, maar als Janine het even moeilijk had keek ze naar foto's van vroeger. Dat hield haar op de been. "Ik krijg af en toe de vraag of ik nog wel eens patat eet. Natuurlijk doe ik dat. Mensen denken dat je niks meer mag eten, maar het gaat er gewoon om dat er niet meer in komt dan je nodig hebt." 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Lees meer over
Jan Kees de JagerWeight WatchersGezond levenObesitas