EditieNL

Is Rovers zelfverminking in GTST een trigger voor de kijker?

·Aangepast:
© GTSTIs Rovers zelfverminking in GTST een trigger voor de kijker?
RTL

De scènes uit GTST waarin het personage Rover zichzelf beschadigt roepen flink wat vragen op. Veel mensen maken zich zorgen dat de kijker hierdoor ook wordt aangezet tot zelfbeschadiging. Maar is dat wel terecht?

"Het is soms gewoon zo druk in mijn hoofd en dan weet ik t niet meer", zegt Rover in de soapserie als zijn vader ontdekt wat hij heeft gedaan. In verschillende fragmenten in de serie is te zien hoe Rover zichzelf bewust beschadigt. Eerst met kaarsvet en later met een keukenmes. Zorgwekkend, vinden sommige mensen. Ze zijn bang dat de scène jongeren stimuleert om hetzelfde te doen. 

Geen trigger

Melissa-eave Schaefer (20) sneed zichzelf jarenlang in haar armen. "Dat deed ik vanwege uiteenlopende problemen waar ik in mijn jeugd mee te maken heb gehad. Gelukkig is het mij gelukt om er een paar jaar geleden mee te stoppen." Melissa-eave zegt dat de scène in GTST voor haar geen reden is om zichzelf nu weer te snijden. "Ik vind het juist goed dat het onderwerp op tv wordt besproken. In mijn geval is het geen trigger." 

Kind- en jeugdtherapeut Petra Dijkers behandelt meisjes die zichzelf snijden of krassen. Ook zij vindt het sterk dat de Nederlandse soap het onderwerp bespreekbaar maakt. "Veel jongeren schamen zich ervoor en doen het in het geheim. Op deze manier krijgt het bekendheid en wordt er meer over gepraat." 

Afreageren van onmacht en angst

Uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid blijkt dat er jaarlijks gemiddeld 14.000 mensen in het ziekenhuis worden behandeld vanwege letsel dat is opgelopen door zelfbeschadiging. Zelfverwonding heeft volgens Dijkers niets te maken met zelfmoord. "Het is het afreageren van onmacht en angst."

Doordat ze hun emotionele pijn vervangen voor fysieke pijn wordt gezorgd voor tijdelijke opluchting. "De lichamelijke pijn is een ontlading van spanning en een manier om direct iets te kunnen voelen." Maar voor veel jongeren wordt het een verslaving. "Het wordt een soort 'onbedwingbaar moeten' waar ze niet mee kunnen stoppen", aldus Dijkers. 

Impact op de kijkers

"Onze thema’s zijn vaak uit het leven gegrepen en worden binnen een bepaalde context gebracht", verklaart GTST in een schriftelijke reactie. De productie van de soapserie zegt zich te realiseren dat hun verhaallijnen impact kunnen hebben op de kijkers. "De schrijvers proberen thema’s daarom altijd respectvol in de serie te verweven en er zorgvuldig mee om te gaan."

Bekijk hier de video:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks livestreams, artikelen, video's en foto's. 

 

Meer op rtlnieuws.nl:
Met een jetlag de middelbare school door: slaaptekort is een groot en serieus probleem onder pubers
Je ex zwartmaken in het bijzijn van je kind: hoe slecht is dat?

Lees meer over
Jongeren