EditieNL

Stomverbaasde agent bekeurt tientallen mensen die ongeluk fotografeerden

Door Editie NL··Aangepast:
© anpStomverbaasde agent bekeurt tientallen mensen die ongeluk fotografeerden
RTL

Een politieagent uit Brabant verbaast zich over het groot aantal mensen dat tijdens een ongeluk naar zijn of haar telefoon grijpt. Hij bekeurde 28 mensen voor het fotograferen en filmen van een ongeluk op de snelweg waarbij twee mensen gewond raakten.

"Mensen zijn erg sensatiebelust. Binnen no time zie je het beeld terug op social media en nieuwssites", vertelt motoragent Peter Kennis. Afgelopen juni kreeg hij een melding binnen van een botsing tussen een auto, een vrachtwagen en een touringcar op de A58. Vanaf de andere kant van de weg werd de crash massaal gefotografeerd en gefilmd.

Levensgevaarlijk

"Nadat we de eerste maatregelen bij het ongeluk hadden genomen ging ik ter hoogte van de middenberm staan", vertelt hij. "Ik zag een kijkersfile ontstaan. Automobilisten met een mobiel in hun handen die appen dat ze later komen, of foto's maken en dus niet opletten. Dat is echt levensgevaarlijk." 

Omdat het te riskant was om automobilisten ter plekke staande te houden, begon Kennis zoveel mogelijk kentekens te noteren. Hij wist 28 bestuurders die zich schuldig maakten aan het fotograferen en filmen te achterhalen. "Sommigen probeerden er nog omheen te draaien of verzonnen een smoesje, maar de helft heeft direct bekend en vond ook dat het inderdaad niet slim was om te doen." 

Ik mag toch wel filmen?

De 28 ramptoeristen hebben onlangs allemaal een bekeuring van 230 euro gekregen. Toch lijkt niet iedereen door te hebben dat naast bellen achter het stuur, ook dit strafbaar is. "'Ik mag toch wel filmen?' Hoorde ik dan", zegt Kennis. "Nee, dat mag niet. Een mobiele telefoon mag je gewoon helemaal niet vasthouden tijdens het rijden."

Pakkans moet groter

De afgelopen vier jaar steeg het aantal ongelukken op snelwegen met 27 procent. Het gebruik van een smartphone achter het stuur wordt gezien als de voornaamste oorzaak. Ook Kennis en zijn collega's zien een toename van dit probleem. "Uit ervaring blijkt dat het iets structureels is."

Volgens de motoragent is de pakkans bij dit soort overtredingen nog niet groot genoeg. "Dat zouden we wel groter willen maken", zegt hij. "Mensen denken altijd: mij gebeurt het niet, maar dat is niet waar. Je moet het gewoon niet doen."

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Lees meer over
Nationale PolitieSmartphoneVerkeersboeteNederland