EditieNL

Kerst zonder vlees: vegetarische kerstrecepten

·Aangepast:
© Editie NLKerst zonder vlees: vegetarische kerstrecepten
RTL

Sinds de recente misstanden in de vleessector eten volgens Natuur & Milieu steeds minder mensen vlees. Maar hoe doe je dat met Kerst? Wij vroegen Claartje Schröder van Foodness om twee feestelijke vegetarische kerstgerechten. Bekijk hier de recepten

Speciaal voor Editie NL maakte Claartje Schröder twee lekkere vegetarische kerstrecepten bedacht. Bekijk onder elk recept ook de video met de bereidingswijze. 

Pompoenrisotto

(voor 4-6 porties)

Ingrediënten:

  • Risottorijst 350 gram
  • Flespompoen 750 gram
  • Ui 1 stuks, gesnipperd
  • Rode wijn 100 milliliter
  • Bouillon(blokje) 1 liter
  • Pecorino 40 gram

Bereiding:

Snijd de pompoen in plakken van ongeveer een centimeter doorsnee, lepel de pitten en draden eruit. Verdeel de pompoen over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met olijfolie, peper en zout. Voeg eventueel een snufje paprikapoeder of ras el hanout toe. Rooster de pompoen in 30 minuten gaar in de oven op 180 graden Celsius.

Maak nu de risotto. Verhit een scheut olijfolie in een pan met een dikke bodem.

Fruit de gesnipperde sjalot een minuut in een fikse scheut olijfolie. Voeg de risottorijst toe en roer tot elke rijstkorrel bedekt is met een klein laagje olie. Schenk de wijn in de pan en roer door tot de rijst plakkerig is. Voeg scheut voor scheut de bouillon toe en blijf af en toe roeren. Ga door tot alle bouillon op is.

De risotto is gaar als alle bouillon opgenomen is en de rijst bijna beetgaar is (na een minuut of 20). Haal op dat moment de pan van het vuur en roer de helft van de pecorino door de risotto.

Maak de borden op. Verdeel de pompoenplakken over de borden. Schep de risotto op de pompoen.

Bestrooi met de laatste pecorino en eventueel wat vers gemalen zwarte peper.

Serveer bijvoorbeeld met een groene salade met veldsla, komkommer en gebakken paddenstoelen.

Hartige cheesecake

(voor 4 porties)

Ingrediënten:

  • 120 gram geitenkaas
  • 100 gram zachte dadels
  • 50 gram walnoten
  • 1/4 appel
  • 4 muntblaadjes

Haal de pitten uit de dadels. Maal de dadels en walnoten fijn tot een soort pasta in een keukenmachine.

Maak 4x een ‘bodem’ van de dadelpasta, die je met je handen in de vorm van een driehoekje kneedt.

Snijd de geitenkaas in plakjes.

Snijd de appel eerst in kwarten, en dan in dunne schijfjes.

Beleg elke dadelbodem met een plakje geitenkaas en schijfjes appel. Maak het af met een klein muntblaadje.

Besprenkel eventueel met een beetje honing.

Toetje?

Ben je nog op zoek naar een lekker toetje? Kijk dan hier voor een Chocolademousse met maar 3 ingrediënten en klik hier voor een Carpaccio van aardbeien.  

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

 

 

Lees meer over
KerstmisVegetarisme