EditieNL

Nieuwjaarsreceptie: hoe doe je het goed?

Door Editie NL··Aangepast:
© Getty ImagesNieuwjaarsreceptie: hoe doe je het goed?
RTL

Vanavond wordt er op veel plekken wat afgekust en 'de beste wensen' uitgedeeld: het is namelijk de week van de nieuwjaarsreceptie. Maar hoe stel je je zo goed mogelijk voor aan collega's?

De kerstvakantie zit er op voor iedereen. Dat betekent dat het tijd is voor de onvermijdelijke nieuwjaarsborrel. Dat blijkt toch elk jaar lastig. 

Uit onderzoek van uitzendbureau Tempo-Team blijkt dat 25% dit verplichte nummertje liever overslaat. Maar als je toch besluit om naar jouw borrel te gaan, hoe pak je dit dan aan? We vroegen advies aan etiquette-deskundige Anne-Marie van Leggelo: 

Moet je gaan of kun je ook overslaan?

"Zorg wel dat je erbij bent. Het is een nieuw begin, de verwachting is dat je gaat. Blijf ook even. Verder is het handig om op tijd te komen en niet als allerlaatste weg te gaan."

Zoenen, doen of niet?

"Collega's zoenen: het mag wel. Maar het hangt van de sfeer af. Als het een borrel is dan wel. Maar bij een nieuwjaarsgroet op kantoor is beter om gewoon een hand te geven. Als je je glas in je linkerhand houdt: dan heb je rechts vrij. Met drinken wel weer overhevelen naar rechts." 

Hoeveel mag je drinken? 

"Te veel drinken, dat is een dingetje. Zorg dat je een bodem hebt als je aan de borrel begint. Je moet voorkomen dat je baas je in een taxi moet zetten." 

Welke gespreksonderwerpen kun je beter vermijden?

"Als je het gezellig wil houden, begin dan niet over geloof of politiek. Roddelen is ook not done. Je mag het wel aanhoren, maar liever niet meedoen. De afgelopen feestdagen en goede voornemens zijn veilige onderwerpen. Daar zou ik het bij houden." 

Bekijk hier de video:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Nieuwjaarsborrel? Deze bedrijven nemen hun personeel mee op reis