Jacqueline liet baarmoeder verwijderen om endometriose: 'Ik kon niks meer door de pijn'
Steeds meer ziekenhuizen in ons land specialiseren zich in de behandeling van endometriose. Een aandoening waarbij baarmoederslijmvliesachtig weefsel buiten de baarmoeder in de buik groeit. Dat kan helse pijnen veroorzaken.
Dat endometriose een heftige aandoening is bleek vorige week wel toen Girls-actrice Lena Dunham verklaarde dat ze haar baarmoeder heeft laten verwijderen om van haar chronische pijn af te komen die door de ziekte wordt veroorzaakt.
Tekst gaat verder onder foto.
'Ze zeggen dat het erbij hoort'
Endometriose is een aandoening waarbij baarmoederslijmvliesachtig weefsel zich buiten de baarmoeder verspreidt. Dit weefsel kan zich dan vastklampen op organen zoals de blaas of darmen. Daardoor kunnen ontstekingen ontstaan. Ongeveer 400.000 vrouwen in Nederland lijden aan de ziekte.
Jacqueline Nijsse weet nu ruim tien jaar dat ze endometriose heeft. "Sinds mijn elfde heb ik last van ernstige menstruatiepijnen", vertelt Jacqueline aan Editie NL. "Dan zeggen ze dat 'dat erbij hoort en dat alle vrouwen daar last van hebben.' Maar ik had zoveel pijn dat ik op die dagen echt niet meer kon functioneren."
Baarmoeder en eierstokken verwijderen
Pas toen Jacqueline en haar partner aan kinderen wilden beginnen kwam ze erachter dat ze endometriose heeft. Ze kreeg twee kinderen, maar de pijn bleef. Uiteindelijk nam Jacqueline de heftige beslissing om haar baarmoeder en eierstokken te laten verwijderen. "Door de pijnen kon ik een tijd van de maand niets meer doen en ook geen goede moeder voor mijn kinderen zijn", vertelt ze.
Toch hoeft niet iedere vrouw met endometriose haar baarmoeder of eierstokken te laten verwijderen. "Het ligt er aan waar de endometriose zich bevindt”, vertelt gynaecoloog en onderzoeker Bertho Nieboer. "Als het zich in de baarmoeder bevindt dan is de baarmoeder weghalen een goede optie. Natuurlijk nooit als eerste stap, want we kijken eerst wat medicatie doet om de menstruatie te onderdrukken."
Artsen missen de ziekte vaak
"Als de pijn niet meer met paracetamol is weg te krijgen, is het zaak om voor een echo of MRI-scan naar het ziekenhuis te gaan", vertelt Nieboer.
Volgens de gynaecoloog is het lastig om endometriose te ontdekken. "Artsen missen de ziekte vaak doordat de symptomen heel uiteenlopend zijn en ook op andere aandoeningen kunnen wijzen", zegt hij.
Pijn nog steeds niet weg
Zelfs voor een gynaecoloog blijft het soms moeilijk om de ziekte vast te stellen. Dat steeds meer ziekenhuizen speciale centra voor deze aandoening openen, vindt Nieboer dan ook een goede zaak. Koningin Máxima opent op 15 maart bijvoorbeeld een nieuw endometriose-expertisecentrum in het Haagse Bronovo-ziekenhuis.
De pijn bij Jacqueline is zelfs na haar ingrijpende operaties niet helemaal weg. "Ik heb nog steeds pijn. Hoe dat komt weten artsen nog steeds niet. Binnenkort heb ik weer een afspraak bij de gynaecoloog en dan weet ik misschien meer." Inmiddels heeft Jacqueline al acht buikoperaties gehad.
Bekijk hieronder de reportage
Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's.
Meer op rtlnieuws.nl: