EditieNL

Manon (19) is bang om over te geven: 'Het beheerst mijn hele leven'

Door Editie NL··Aangepast:
© Editie NLManon (19) is bang om over te geven: 'Het beheerst mijn hele leven'
RTL

Ze durft niet met het openbaar vervoer te reizen omdat ze bang is geconfronteerd te worden met mensen die misselijk zijn. Manon heeft emetofobie, een irrationele angst voor overgeven. In Nederland en België hebben ongeveer 115.000 mensen deze fobie.

"Ik leef nu bijna mijn hele leven met emetofobie. Het ontstond door een traumatische ervaring toen ik 5 jaar oud was", vertelt Manon aan Editie NL. "Mijn moeder viel een keer flauw en als klein meisje dacht ik dat ze dood was. Toen ze eenmaal bij kwam spuugde ze alles onder, dit heeft een hele grote impact op mij gehad."

Sindsdien raakt Manon volledig in paniek als ze in de buurt is van mensen die misselijk zijn of al aan het overgeven zijn. Ze durft daarom ook niet met het openbaar vervoer te reizen. "Als mensen daar ziek zijn kan ik niet zomaar weg".

Op het netvlies

Wereldwijd staat deze angst op plek zeven van alle fobieën. Mensen die er last van hebben zijn in het verleden vaak onverwacht geconfronteerd met overgeven op een moment dat ze niet heel stabiel zijn.

"Iemand die een moeilijke tijd doormaakt en dan wordt geconfronteerd met een dronken man of een misselijk kind krijgt dit beeld niet snel meer van het netvlies", zegt Pieter Frijters. Hij behandelt mensen met emetofobie. "Bij deze mensen wordt het beeld van braken zo sterk op hun netvlies gebrand dat ze het niet meer weg krijgen. De angst beheerst vervolgens hun leven. Het gekke is dat mensen die hieraan lijden vrijwel nooit zelf braken, maar bang zijn dat anderen gaan overgeven."

Dat geldt ook voor Manon. Zij raakt volledig in paniek als ze merkt dat iemand in haar omgeving misselijk wordt. "Als mijn familieleden ziek zijn en ik merk dat ze gaan overgeven, sluit ik mijzelf op in mijn kamer. Ik durf dan een paar dagen niet naar het toilet te gaan waar is overgegeven."

'Niemand neemt me serieus'

Emetofobie overheerst het hele leven van Manon. "Het is vreselijk om deze fobie te hebben, mensen kijken me raar aan als ik er over vertel en niemand neemt me serieus. Maar ze weten niet wat ik voel van binnen."  

Volgens Frijters hebben veel mensen met deze angst deze ervaring. "Gelukkig kun je er iets aan doen. Als je maar gemotiveerd bent dan moet het lukken. Het is een angststoornis en daar kun je overheen komen, als je maar aan de juiste knopjes draait."

Manon heeft al eens therapie geprobeerd maar dat hielp toen niet bij haar. Ze denkt er wel over na om het nog een keer te proberen.

Bekijk hier het item:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Lees meer over
GezondheidFobieën en angstenGeestelijke gezondheidszorg