Als je collega een compliment krijgt, ga jij ook harder werken
Wat ontzettend goed van je dat je dit artikel leest! Het is namelijk Nationale Complimentendag. En dat een compliment fijn is om te horen wisten we al, maar wist je dat je ook harder gaat werken als je collega's een compliment krijgen? Volgens wetenschappers zorgt dat ervoor dat jij ook bij die 'succesvolle' mensen wilt horen.
De verklaring is eigenlijk heel simpel, zegt neurowetenschapper Laura Rigter van de Hersenstichting. Als je ziet dat iemand een compliment krijgt, dan wil jij dat ook. "Het doet het je denken aan het gevoel dat je krijgt als jij zelf een compliment krijgt. Dat fijne gevoel wil je hebben, dus je gaat je best doen om dat ook te krijgen."
Voor veel werkgevers is het een moeilijke vraag hoe je zo goed mogelijk complimentjes uitdeelt op de werkvloer. Als je baas nooit iets aardigs zegt vindt je hem of haar afstandelijk, maar als er constant met complimenten wordt gestrooid ligt de lat wel heel laag op de werkvloer. Daarom besloot Robert Dur van de Erasmus Universiteit te onderzoeken wat nou het beste werkt.
Wat werkt?
Voor zijn onderzoek nam hij verschillende mensen in dienst voor een paar uur, en keek hij hoe complimenten de productiviteit beïnvloeden. "Het beste is om niet te genereus te zijn", zegt Dur. "Je ziet het grootste effect als in een groep van acht werknemers drie daarvan een compliment krijgen." Dan schiet de productiviteit van de hele groep omhoog . "Mensen willen zich conformeren."
Grappig genoeg werkt het niet als maar één iemand in de groep een compliment krijgt, zegt Dur. "Als je niet die ene bent, dan betekent het dat je niet de allerbeste bent. Maar daar hoef je je niet voor te schamen." Dat is anders als drie mensen een compliment krijgen, dan wil je bij die succesvolle groep horen.
Beloning
Volgens neurowetenschapper Laura Rigter werkt een compliment op een heel diep niveau in onze hersenen. Rigter legt uit dat je een gebied in je hersenen hebt dat gevoelig is voor allerlei beloningen. Als je iets echt ervaart als een compliment, dan wordt dat gebied actief.
"Er wordt dan dopamine aangemaakt. Dat stofje geeft een fijn gevoel, en daar willen we dan meer van hebben." Dat 'beloningssysteem' is ook heel gevoelig voor negatieve feedback. "Dat doet echt pijn."
Belangrijk
Robert Dur heeft in zijn onderzoek gemerkt dat managers daar veel handiger mee om zouden kunnen gaat. "Leidinggevenden vinden complimenten geven allemaal belangrijk", zegt Dur. "En ook de meesten zeggen dat ze die wel uitdelen. Maar als je vraagt wanneer ze het in de afgelopen maand gedaan hebben, vallen ze stil."
Bekijk hier het item:
Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's.