EditieNL

Koen en zijn vrouw kampten 3,5 jaar met vruchtbaarheidsproblemen

Door Editie NL/ Sophie Winkels··Aangepast:
© Koen van den Berkmortel Koen en zijn vrouw kampten 3,5 jaar met vruchtbaarheidsproblemen
RTL

Koen van den Berkmortel (33) en zijn vrouw Petra begonnen in 2011 vol goede moed aan het bouwen van een gezin. Het heeft 3,5 jaar geduurd voordat ze dan eindelijk een baby kregen. Koen is namelijk onvruchtbaar.

Koen en Petra trouwden in 2011 en wisten dat ze graag een gezinnetje wilden stichten. "Het begin is spannend", vertelt Koen. "Het is een nieuwe periode en een nieuwe uitdaging. We begonnen vol verwachting met proberen."

Een onzekere periode

Toen het maar niet lukte, sloeg de sfeer om. Ze kwamen in een onzekere periode terecht die ze niet hadden verwacht. "Je gaat twijfelen en denken: het gaat ons toch niet overkomen dat we naar de dokter moeten. Bovendien nam de spanning in ons liefdesleven een wending want die was ineens specifiek gericht op het maken van een kindje."

De situatie werd ondraaglijk. Na anderhalf jaar ging het stel voor het eerst naar de dokter. "Het gesprek met de dokter was erg raar. Die nam niet aan dat er veel meer achter zat en gaf mij in eerste instantie een vitamine D-kuur."

Van dokter naar dokter

Koen en Petra werden van de huisarts naar het ziekenhuis gestuurd, toen naar de gynaecoloog en uiteindelijk naar de uroloog. "Het onderzoek werd eerst op Petra gericht, want er werd tegen mij gezegd dat de vrouw hierin het belangrijkste is", zegt Koen. "Ze kwamen er snel achter dat het probleem niet bij Petra lag. Toen kwamen er opeens allerlei onderzoeken op mij af."

Toen er nog onderzoek werd gedaan naar Koens vruchtbaarheid, raakte Petra spontaan zwanger. Hun geluk was van korte duur toen ze na tien weken een miskraam kreeg. "Dan ga je helemaal door een achtbaan. Je denkt even dat alles vergeven en vergeten is en dan kom je weer in onzekerheid terecht."

Elkaars steun

Thumbnail

Toch hielden ze vol en hielpen Koen en Petra elkaar door deze periode heen. "Het was heel lastig omdat het moeilijk is om erover te praten. Maar we zijn allebei nuchter en positief. Iedere keer werkten we ons er samen doorheen en keken vooruit naar de volgende stap, ook al was dat jarenlang steeds negatief nieuws."

In februari 2015 kregen ze te horen dat hun eerste ICSI-poging (een behandeling waarbij één spermacel rechtstreeks wordt ingebracht bij een eicel) meteen had aangeslagen. Het nieuws was volgens Koen bijna niet te bevatten. "We hebben geluk gehad en ik kon het niet geloven", zegt hij. "Je durft niet van het goede nieuws uit te gaan, omdat je al zo veel tegenslagen hebt gehad. Maar na negen maanden zweten werd op 1 oktober 2015 onze Evi geboren."

Het lukt niet iedereen

Tijdens een voorlichtingsavond over IVF-behandelingen kwamen het stel Loes en haar man tegen die de stichting A Pin For Your Thoughts hebben opgericht. Samen proberen ze vruchtbaarheidsproblemen bespreekbaar te maken. "Iedereen gaat er maar van uit dat zwanger worden zo maar bij iedereen lukt, maar dat is niet zo", zegt Koen.

Koen hoopt dat het onderwerp tijdens de biologieles meer wordt besproken en dat stellen met problemen zo minder lompe opmerkingen over zich heen krijgen. "Ik heb eens gehoord: 'komt er bij jou alleen maar stof uit ofzo?'."

Kwaliteit sperma

De kwaliteit van het sperma van westerse mannen loopt al jaren terug, blijkt uit verschillende onderzoeken. Als dat zo doorgaat zijn stellen met een kinderwens straks aangewezen op medische hulp zoals ivf-behandelingen.

Meer op rtlnieuws.nl:

Lees meer over
GezondheidKindBabyOuderschapOnvruchtbaarheid