EditieNL

Man belandt in ziekenhuis na eten extreem hete peper: 'De hoofdpijn was ondraaglijk'

Door Editie NL··Aangepast:
Man belandt in ziekenhuis na eten extreem hete peper: 'De hoofdpijn was ondraaglijk'
RTL

Een hete peper eten lijkt in eerste instantie onschuldig en vooral erg grappig. Toch kan het wel degelijk gevaarlijk zijn, blijkt uit een voorval in New York. Daar werd een 34-jarige na een eetwedstrijd van hete pepers in het ziekenhuis opgenomen met acute 'donderslaghoofdpijn.'

De 34-jaar oude man belandde in het ziekenhuis na het eten van een Carolina Reaper. Deze in Amerika gekweekte peper staat bekend als de heetste peper ter wereld.

De man werd in het ziekenhuis opgenomen met verschrikkelijk veel pijn in zijn hoofd en nek. "Omdat de man de hoofdpijn niet aankon werd hij meteen naar een operatiekamer gestuurd", vertelt arts Kulothungan Gunaskaran die het onderzoek leidde. 

tekst gaat verder onder de video

de Carolina Reaper is extreem heet

Donderslaghoofdpijn

Uit een CT-scan bleek vervolgens dat de bloedvaten in de hersenen van de man vernauwd waren. Hierdoor had hij last van intense 'donderslaghoofdpijn'. 

Gelukkig voor de man verdwenen de symptomen na een tijd vanzelf. Uit een hersenscan vijf weken later bleek dat zijn bloedvaten opnieuw een normale omvang hadden. 

Capsaïcine

Volgens de behandelende artsen is het voor het eerst dat iemand zulke ernstige hoofdpijnklachten ontwikkeld na het eten van hete pepers. De klachten worden veroorzaakt door de stof capsaïcine, het belangrijkste ingrediënt in de peper.

"Deze stof heeft een vernauwende invloed op de bloedvaten", vertelt arts Kulothungan Gunaskaran. 

Nederlandse peper niet schadelijk

Peperliefhebbers die van een rode peper op zijn tijd houden, hoeven zich niet meteen zorgen te maken over ernstige hoofdpijn denkt voedingsfysioloog Rien Vervoort: "Je bloeddruk en je hartslag gaan weliswaar wat omhoog na het eten van een peper, maar deze effecten zijn niet schadelijk."

Daarnaast zijn we in Nederland nog bescheiden in het gebruik van onze pepers: "In de oosterse keuken gooien ze enorm veel hete pepers door gerechten en ook daar zijn de mensen er kerngezond onder", vertelt Vervoort.

Ook is de Carolina Reaper veel scherper dan de pepers die in Nederland in de schappen liggen. Met 1,5 miljoen punten op de schaal van Scoville is deze peper bijna 100 keer heter dan onze supermarktpeper die slechts 20.000 punten op deze heetheidsschaal scoort.

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl: