Kallemooi, haan drie dagen lang op 20 meter hoogte: 'Echt een achterhaalde traditie'
Al jaren klagen dierenorganisaties over het traditionele Kallemooi-feest op Schiermonnikoog. Het Pinksterfeest waarbij een haan drie dagen lang op 20 meter wordt opgesloten is volgens hen zeer dieronvriendelijk. Het is niet de enige 'dieronvriendelijke' traditie die Nederland nog rijk is.
Karin Soeters van Animalstoday.nl kan het niet langer aanzien. Zij roept in een petitie op om te stoppen met de in haar ogen dieronvriendelijke Kallemooi-traditie.
"Ik vind het echt een achterhaalde traditie. Als je een haan in weer en wind op zo'n hoge paal zet, kan zo'n dier niet zijn natuurlijke gedrag vertonen", vertelt Soeters aan Editie NL. Soeters heeft daarom haar hoop gevestigd op de nieuwe burgermeester van Schiermonnikoog, Ineke van Gent van GroenLinks.
Reactie burgemeester
Burgemeester Ineke van Gent vindt het welzijn van de haan zeker belangrijk zegt ze: "We willen het de haan zo comfortabel te maken. Daarom is er permanent toezicht van een dierenarts."
Daarnaast is de mand van de haan voor deze editie van Kallemooi vergroot en heeft hij volgens Van Gent 'ruim voldoende eten en water.'
Zo werd Kallemooi in 2014 gevierd
Legbatterij
Inwoners snappen niks van de kritiek op Kallemooi. "Voor deze haan wordt hartstikke goed gezorgd. Als je dit gaat aanpakken dan moet je ook wat aan de legbatterijkippen doen. De vleesindustrie is zo groot, waarom maak je je hier dan zo druk over?", vraagt een inwoner van Schiermonnikoog zich af.
Ook is Kallemooi volgens hem een hele oude traditie die steeds minder wordt gevierd. "Kallemooi werd voorheen op alle eilanden gevierd. We zijn het enige eiland dat het nog heeft. Het is gewoon een heel mooi kinderfeest."
Ganstrekken
Animalstoday voerde samen met de Partij van de Dieren eerder succesvol actie tegen een andere dieronvriendelijke traditie, het ganstrekken. Dit spel wordt elk jaar op carnavalsdinsdag georganiseerd in het Limburgse dorpje Grevenbicht. Daarbij proberen mannen op een paard de kop van een dode gans te trekken.
Soeters "Bij het ganstrekken hebben we succesvol aangifte gedaan. De burgemeester heeft het daar nu verboden en de organisatoren gaan het ganstrekken volgend jaar organiseren met een nepgans."
Het ganstrekken in Limburg, hier nog met een echte gans.
Zwientie tikken
Daarnaast heeft Soeters moeite met een traditie uit het oosten van het land, Zwientje Tikken. Hierbij moeten deelnemers geblinddoekt een 'arena' ingestuurd. Vervolgens wordt er een varken losgelaten, dan is het aan de deelnemers om als eerste het varken te tikken.
"Voor Zwientie tikken geldt hetzelfde als voor ganstrekken en Kallemooi. We zijn inmiddels toch ontwikkeld genoeg om te zien dat dit dieren schaadt om ze zo te achtervolgen."
Zwientie Tikken in Overijssel
Feestje niet verpesten
Soeters benadrukt dat ze met het aanpakken van dergelijke tradities niet het plezier van de lokale bewoners wil verzieken. "Daarom hebben bij onze petitie voor Kallemooi juist een tekenwedstrijd georganiseerd als alternatief."
Mochten de eilanders van Schiermonnikoog dit niet leuk vinden dan heeft Soeters nog wel een ander idee: "Desnoods gebruiken ze een nephaan, net als in Limburg."
Bekijk hier het item:
Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's.
Meer op rtlnieuws.nl: