Waarschuwing: ook jonge vogels dood door bestrijdingsmiddelen buxusmot

Als je last hebt van de buxusrups in je tuin, dan wil je maar één ding: er zo snel mogelijk vanaf. Het is heel verleidelijk om dan naar de bestrijdingsmiddelen te grijpen. Maar volgens een Zeeuwse dierenorganisatie moet je dat juist niet doen. Zonder dat je het weet maak je namelijk ook jonge vogels dood.
Binnen de kortste keren kunnen ze je hele tuin leegvreten: buxusrupsen. Vooral in het zuiden en midden van het land zijn de beesten een echte plaag. Daar hebben mensen hun hele tuin moeten wegsnoeien, omdat hun buxusplanten helemaal verdwenen waren.
ZIE OOK: Bomen massaal kaalgevreten door rupsen: 'Warme voorjaar goed voor de beestjes'
Bestrijdingsmiddelen
Maar mensen die hun tuin niet willen wegsnoeien, grijpen nu vaak naar bestrijdingsmiddelen. Om dat echt goed te laten werken moet je het regelmatig en consequent opspuiten. En dat is volgens Dierenhulp Zeeuws-Vlaanderen juist een heel slecht idee.
Vogels eten namelijk de rupsen en voeren hun kleintjes ermee. "Hierdoor sterven de vogels en zeker hun jongen", zegt de organisatie. Op haar Facebookpagina heeft ze een foto gedeeld van een nestje uitgestorven vogels.
Ongewenste bijeffecten
Volgens bioloog Arnold van Vliet van Wageningen University komt het gif van bestrijdingsmiddelen inderdaad niet alleen op de planten, maar in de hele voedselketen terecht. "Vogels zijn nu flink eten voor hun jongen aan het verzamelen", zegt hij. Ook rupsen horen daarbij, en zo kan het gif bij ze terecht komen.
Volgens hem is het sowieso beter voor de natuur om zo min mogelijk gif te gebruiken. "In zijn algemeenheid zou je kunnen zeggen dat gif geen goed effect heeft. Niet alleen voor vogels, maar ook voor de insectensterfte." Het gif richt zich volgens hem niet alleen op één soort rups of mot, maar kan allerlei ongewenste bijeffecten hebben, zoals het sterven van andere dieren.
Heel zuur
Toch is het volgens Van Vliet niet zo makkelijk te zeggen of de vogels op de foto van de dierenorganisatie ook zijn gestorven door het gif. "Dat is niet zo één-op-één aan te tonen. Dat ligt ook aan welk gif er gebruikt is." Volgens hem zou je langere tijd onderzoek moeten doen in een laboratorium om echt aan te tonen wat er precies in de vogels zit.
Wel is zijn boodschap dat het beter is om geen gif te gebruiken als je buxusrupsen hebt, al is het niet makkelijk om er vanaf te komen. Door ze goed terug te snoeien is er kans dat je struiken teruggroeien zonder rupsen erin, zegt Van Vliet. Al snapt hij dat dat ook niet ideaal is.
"Mensen met buxushagen kiezen die omdat je die mooi kunt snoeien. Als die vernietigd worden door rupsen is het heel zuur", zegt hij. "Maar we komen ook niet meer van de buxusmot af. Dus eigenlijk moet je kiezen of je wilt blijven spuiten, of iets anders in je tuin wilt zetten."
Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's.
Meer op rtlnieuws.nl: