EditieNL

Jongeren rijden vaak met drugs op: 'Ze worden toch niet gepakt'

Door Editie NL··Aangepast:
© EditieNLJongeren rijden vaak met drugs op: 'Ze worden toch niet gepakt'
RTL

De drugstest in het verkeer bestaat nu één jaar, maar jongerenorganisatie Team Alert maakt zich zorgen. Uit hun onderzoek blijkt namelijk dat jongeren nog te vaak denken met drugs op nog prima te kunnen rijden.

Daarom is TeamAlert begonnen met de campagne Rij Tripvrij om jongeren bewust te maken van de gevaren van rijden met drugs op. "Hier is veel te weinig aandacht voor. Er is alleen maar aandacht voor de Bob-campagne. Terwijl uit onze onderzoeken blijkt dat drugsgebruik onder jongeren stijgt." 

ZIE OOK: Politie gaat meer drugstesten afnemen in het verkeer

​TeamAlert hield een enquête onder 448 jongeren, die van tevoren hadden aangegeven dat ze wel eens met drugs op rijden. Van hen denkt maar liefst 82 procent dat drugsgebruik geen invloed heeft op de rijprestaties.

Pakkans moet groter

De jongerenorganisatie wil daarom dat er strenger gecontroleerd wordt. "De pakkans moet groter worden. Drugsgebruikers in het verkeer hebben nu het gevoel dat ze nu toch niet gepakt kunnen worden." 

In het eerste jaar sinds de invoering van de drugstest zijn zo'n 100 tot 200 zaken behandeld door het OM. "De straffen die daarop staan zijn behoorlijk: vaak is dit een geldboete tussen de 500-1000 euro en een taakstraf. Gecombineerd drugs en alcoholgebruik straffen we nog zwaarder", vertelt Ernst Koelman van het Openbaar Ministerie.

Drugsgebruik in het verkeer:

Uit de enquete van TeamAlert blijkt verder dat van de jongeren die drugs gebruiken in het verkeer:

46% alleen softdrugs gebruikt

44% alleen harddrugs gebruikt

29% een combinatie van alcohol en drugs gebruikt

Van deze jongeren denkt 61% dat een speekseltest de pakkans vergroot  

Bekijk de video hier:

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Lees meer over
AutoDrugs