EditieNL

Leontine kreeg huidkanker door het zonnen: 'Er was weinig aandacht voor de gevaren'

Door Editie NL··Aangepast:
© Editie NLLeontine kreeg huidkanker door het zonnen: 'Er was weinig aandacht voor de gevaren'
RTL

Rimpels, zonnevlekken, pigmentvlekken en uiteindelijk huidkanker zijn de gevolgen van onbeschermd zonnen. En dat is precies wat Leontine Reitsma vroeger te vaak heeft gedaan: 'De huidkanker die ik nu heb, is schuld van de roekeloosheid van mijn vroege strandjaren.'

Rond haar twintigste zag Leontine een raar plekje in haar gezicht. "Aan huidkanker dacht ik niet. Dat was iets voor mensen in de tropen." In 2013 kreeg ze een donkere moedervlek op haar been en werd er duidelijk dat Leontine een goedaardige vorm van huidkanker had. "Ik ben direct geopereerd en ik ga iedere drie maanden op controle", zegt ze tegen Editie NL.

ZIE OOK: Discussie over smeren met zonnebrand, je huid beschermt zelf ook

De vrouw woonde vroeger met haar ouders en haar broer in Den Haag. "Tijdens de mooie zomers lagen we hele dagen op het strand. Als je verbrand thuis kwam, werd je toegedekt met komkommers en dan kreeg ik de volgende keer een hoedje mee." Het hele gezin heeft huidkanker gekregen. "Er was weinig aandacht voor de gevaren van de zon."

De meesten smeren pas als ze al verbrand zijn'

Marlies Wakkee is dermatoloog en hoort vaak hetzelfde verhaal: "Achteraf geven mijn patiënten altijd toe dat ze te veel in de zon hebben gezeten", zegt ze tegen Editie NL. "Mensen smeren te weinig en in veel gevallen te laat. De meesten smeren pas als ze al verbrand zijn."

Ook merkt Wakkee dat veel Nederlanders pas gaan smeren als ze naar het strand gaan. "Je moet je altijd beschermen, niet alleen aan de kust. Ook als je gaat tennissen of wandelen moet je je insmeren."

'Ik loop met blote melkflessen'

Sinds Leontine ontdekte dat ze huidkanker heeft, is ze erg alert en checkt ze iedere dag of ze een raar plekje ziet. "Ik smeer me nu ook heel goed in en tussen twaalf en drie 's middags kom ik niet in de zon. Als ik naar buiten ga, doe ik altijd een hoed op."

Strandvakanties zitten er voor Leontine niet meer in. "Dat is wel vervelend. Het is nu prachtig weer en ik loop met blote melkflessen." Volgens haar is het ook iets dat in de maatschappij moet veranderen: "Als je zonder kleurtje terugkomt van vakantie vraagt iedereen meteen of het slecht weer was."

Hoe bescherm je je tegen de zon?

  • Gebruik een zonnebrandcrème van tenminste factor 15. Voor kinderen, bij huidtype I en tijdens vrije tijd en vakantie is factor 30 verstandig
  • Laat de huid voorzichtig wennen aan de zon
  • Ga niet onbeschermd in de volle zon tussen 11.00 en 15.00 uur
  • Zorg voor extra bescherming als je dichter bij de evenaar komt en in de bergen
  • Zorg voor extra bescherming op het water, in de sneeuw en op droog zand
  • Let op de sterkte van de zon. Hoe sterker de zonkracht, hoe groter de kans op verbranding

Bron: Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie

Bekijk de video hier:

 

Meer op rtlnieuws.nl:

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Lees meer over
KankerHuidkanker