EditieNL

Uitsmijters pakken dierenbeulen aan: 'Als het moet, gaan we heel ver'

Door Editie NL··Aangepast:
© Editie NLUitsmijters pakken dierenbeulen aan: 'Als het moet, gaan we heel ver'
RTL

De Bouncers Against Animal Abuse zeggen zelf op te komen voor mishandelde dieren, maar de aanpak van de portiers 'met een grote portie dierenliefde' krijgt geen steun van politieke partijen en dierenorganisaties.

Sinds een jaar probeert Cornel Gorsselink met collega-uitsmijters dieren die mogelijk mishandeld worden te helpen. De Bouncers Againts Animal Abuse worden nu gevolgd door De Telegraaf. Ze laten het imago dat portiers hebben in dit geval in positieve zin voor zich werken. "Als ze iets raars met hun beestje gaan doen, moeten mensen denken dat wij wel eens langs zouden kunnen komen" legt hij uit aan Editie NL.

"Een dier is een ding voor de wet. Die hebben niets te vertellen." Dat steekt Gorsselink en zijn collega's. De Dierenpolitie die in 2011 in het leven werd geroepen kan optreden tegen eigenaren die hun dieren niet goed behandelen. "Een mooi idee, maar er blijft te veel liggen," reageert hij daarop.

Varkens en honden

De aanleiding voor het oprichten van Bouncers Against Animal Abuse was een aantal varkens dat in slechte omstandigheden werd aangetroffen in een stal. Die dieren namen de uitsmijters mee, zonder toestemming van de eigenaar. "Als ik dat beest daar mee red, doe ik dat. Ook al kom ik in de problemen," zegt Gorsselink.

Voor het welzijn van dieren gaat de groep uitsmijters naar eigen zeggen ver. "Daar kan ik niet te veel over uitweiden, maar als het moet dan gaan we heel ver. Zo zochten de mannen een hondenbaasje op dat eind 2017 zijn verzwakte hond door de straat trok. Ze intimideerden de eigenaar. "Soms moet je een pittig gesprek voeren," reageren de mannen daarop.

Kritiek op aanpak

Deze aanpak stuit verschillende politieke partijen en dierenorganisaties tegen de borst. De PVV, SP en VVD laten weten dat ze het niet waarderen dat de uitsmijters zelf ingrijpen wanneer zij dieren in nood zien. Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming is het daar mee eens. "De emotie van deze groep is goed, maar de handelswijze niet. Bel gewoon 144."

Volgens Nagtegaal is het verhaal lang niet altijd zoals het op het eerste gezicht lijkt en daarom moeten alle meldingen langs dat centrale meldpunt. "Daar kijken we welke instelling het beste kan ingrijpen: de dierenbescherming, de politie. Je wil dat het snel wordt opgelost, dus is het moeilijk om te wachten, maar je moet wel zorgvuldig blijven."

Groep gaat door

Die kritiek doet Gorsselink weinig. "Mensen die kritiek hebben, houd je toch." Op Facebook heeft de groep inmiddels 20.000 leden die hun werk waarderen. "Ik zit er ook niet op te wachten om een potje te knokken, maar als het gaat om geweld tegen dieren kun je ons ook anders treffen." De groep gaat dus gewoon door met hun stichting.

Bekijk de video hier:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Lees meer over
DierenbeschermingDierenmishandelingBelgiëNederland