EditieNL

Hoogleraar luidt noodklok dure mondzorg: 'Aan een gebit zie je hoe rijk iemand is'

Door Editie NL··Aangepast:
© iStockHoogleraar luidt noodklok dure mondzorg: 'Aan een gebit zie je hoe rijk iemand is'
RTL

Er zijn in Nederland veel mensen die al jaren niet meer bij de tandarts zijn geweest. Niet omdat ze bang zijn of geen zin hebben, maar omdat ze te weinig geld hebben. Het gevolg? Rotte tanden, veel pijn en weinig zelfvertrouwen.

"Goede mondzorg is in Nederland alleen toegankelijk voor de rijken." Dat zegt hoogleraar algemene tandheelkunde Albert Feilzer. "De hele Nederlandse gezondheidszorg is goed geregeld, behalve de tandheelkunde. De politiek laat Nederland in de kou zitten."

​​ZIE OOK: Te dik voor de tandarts

Van de mensen die maandelijks 3500 euro of meer verdienen, gaat maar 7 procent niet naar de tandarts omdat ze een bezoek te duur vinden. Van de Nederlanders die minder dan 1600 in de maand verdienen, vermijdt 21 procent de tandarts, blijkt uit cijfers van Zorgverzekering Informatie Centrum.

'Hand voor hun mond als ze lachen'

"Als ik iemands mond open doe, weet ik gelijk of de patiënt arm of rijk is", zegt Feilzer tegen Editie NL. "Een slecht gebit doet niet alleen heel veel pijn, maar mensen schamen zich er ook vaak voor. Patiënten met slechte tanden houden vaak hun hand voor hun mond als ze lachen."    

Iemand die dat herkent is Bibiana de Vos: "Ik ben een alleenstaande moeder met twee kinderen en heb een laag inkomen. Ik kan de aanvullende verzekering voor de tandarts gewoon niet betalen." Vroeger ging de vrouw wel op controle, maar inmiddels is ze al bijna tien jaar niet geweest. "Als ik mijn kinderen breng zeggen ze er meestal wel iets van, maar het is echt te duur."

Bibiana de Vos | Tekst gaat verder na foto

Miniatuurvoorbeeld

Ontstekingen, pijnstillers en zacht voedsel

Het gebrek aan mondzorg ziet Bibiana duidelijk aan haar gebit: "Onder heb ik geen kiezen meer en boven beginnen ze ook te verdwijnen. Ik heb vaak ontstekingen en slik iedere dag pijnstillers." Ook eten gaat moeilijk en de vrouw eet vooral zacht voedsel.

"Eigenlijk moet mijn ondergebit vervangen worden door een kunstgebit. Maar daarvoor moeten tanden getrokken worden en ook dat is te duur." En dus blijft Bibiana het tandartsbezoek vermijden.

'Een gezond gebit gun je iedereen'

Volgens hoogleraar Feilzer zorgt dat achterstallig onderhoud er op de lange termijn juist voor dat je duurder uit bent. "Als het gebit uiteindelijk volledig hersteld moet worden, heb je al snel meer dan duizend euro nodig. Dat is helemaal onbetaalbaar."

Feizler is dan ook duidelijk: "Als je arm bent kun je de tandartskosten niet betalen. De overheid laat de bevolking stikken. Een gezond gebit gun je iedereen."

Tandzorg voor volwassenen

Tandartszorg valt meestal buiten het basispakket. De kosten moet je zelf betalen, of je moet een aanvullende tandartsverzekering afsluiten. In sommige gevallen worden tandartskosten wel vergoed en wordt het eigen risico aangesproken:

  1. Bij zeer ernstige problemen aan de tanden of kaken waarvoor bijzondere tandheelkunde nodig is
  2. Voor zorg die nodig is om te zorgen dat je gebit niet verder achteruitgaat
  3. Als er sprake is van een ernstige ontwikkelingsstoornis, groeistoornis of afwijking van de mond of het gebit
  4. Volwassenen die een kunstgebit nodig hebben 
  5. De kosten voor de kaakchirurg.

Bron: Consumentenbond

Bekijk de video hier:

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Lees meer over
Tandarts