Gezondheid

Leven na een maagverkleining: 'Je moet echt anders gaan eten'

Door Editie NL··Aangepast:
© Editie NLLeven na een maagverkleining: 'Je moet echt anders gaan eten'
RTL

Wie denkt dat je leven door een maagverkleining in één klap helemaal verandert, heeft het mis. Marie Josee Koks en Gaby van Vlokhoven zetten zich in om mensen na een maagverkleinende operatie te helpen. 'Het afvallen begint pas na de ingreep.'

Marie Josee Koks en Gaby van Vlokhoven ondergingen beiden een maagverkleinende operatie. Ze vielen veel af en hebben sindsdien één doel: anderen bewust maken van de gevolgen van de ingreep. De vrouwen uit Brabant denken dat veel mensen te makkelijk over een maagverkleining denken. Artsen zien dit ook bij patiënten. 

ZIE OOK: Ineke viel 58 kilo af door maagverkleining

"We merken dat veel mensen behoefte hebben aan extra informatie. Elk ziekenhuis heeft regels voor na de operatie, maar op social media kunnen we praktische tips delen", zegt Marie Josee tegen Editie NL. De vrouwen richtten daarom een website ​op, om mensen met een maagverkleining bij te staan. 

'Het echte werk komt pas daarna'

Het afgelopen jaar werden ruim 11.000 maagverkleiningen uitgevoerd in Nederland. Zo'n operatie is pas succesvol als je de helft van je overgewicht kwijtraakt. Zo'n 30 procent van de patiënten is dit na tien jaar niet gelukt. 2 procent van de patiënten weegt zelfs even veel als voor de operatie.

Wouter Vening is chirurg in het Rijnstate Ziekenhuis en begrijpt dat een ingreep niet altijd succesvol is: "Sommige patiënten zien het als een operatie waar ze kilo's van afvallen. Maar het is een hulpmiddel. Het echte werk komt pas daarna." Zo moeten mensen ​na de maagverkleining zes keer per dag kleine hoeveelheden eten. En dat eten moet gezond zijn.

Terugvallen in oude patronen

Veel mensen zouden na een maagverkleining weer terugvallen in oude patronen. "Soms denken patiënten dat ze geen nazorg nodig hebben. Ze zien dat ze gewicht verliezen en denken dus dat ze goed bezig zijn", zegt Vening tegen Editie NL.

De arts raadt mensen na de operatie dan ook aan om steun bij anderen te zoeken. "Je kan op een laagdrempelige manier heel veel van elkaar leren. Als het toch niet lukt om op gewicht te blijven, moet je naar een arts. Die kan uitzoeken waarom het niet lukt."

'Wij wijzen niet met een vinger'

Marie Josee en Gaby richten zich met hun programma op voeding en op het veranderen van een bepaalde denkwijze. "Je moet echt zelf anders gaan eten. Mensen vinden gezond eten vaak te duur en denken dat de maagverkleining alles doet. Dat is onzin."

De vrouwen proberen dit op een menselijke manier aan andere patiënten duidelijk te maken: "Wij wijzen niet met een vinger en gebruiken makkelijke taal. Je hebt er niets aan om te weten wat aminozuren zijn, maar wel aan wat je wel kan eten en niet."

Bekijk de video hier:

 

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl: