Gezin

Roep 'boe' naar spookfietsers en andere manieren om jouw buurt veiliger te maken

Door Editie NL··Aangepast:
© D&BRoep 'boe' naar spookfietsers en andere manieren om jouw buurt veiliger te maken
RTL

Hard 'boe' roepen naar fietsers die aan de verkeerde kant van de weg rijden? Het werkt! Dat blijkt uit een proef die sinds juni in Rotterdam loopt. Er zijn nog meer simpele manieren om je buurt een stuk veiliger of fijner te maken, zeggen de bedenkers.

Sinds juni is de slogan 'roep boe tegen spookrijders' te lezen op de Erasmusbrug. Daar fietsen namelijk veel mensen aan de verkeerde kant van de weg. Volgens de gemeente Rotterdam is dat een van de grootste ergernissen van inwoners van de stad. "We zochten hiervoor naar simpele en goedkope oplossingen, want een agent naast de weg zetten heeft vaak weinig zin," zegt een woordvoerder.

De actie is bedacht door de gedragspsychologen van D&B. "Veel spookfietsers fietsen aan de verkeerde kant van de weg, omdat het makkelijk is en ze niet in de gaten hebben hoe irritant hun gedrag is," zegt Ruud van Breda. "Als ze 'boe' horen, weten spookfietsers dat hun gedrag irritant is. Ze passen hun gedrag aan, want mensen worden niet graag irritant gevonden."

Stad veiliger maken

Voor er 'boe' geroepen werd naar spookfietsers fietsten elke dag 420 mensen aan de verkeerde kant over de brug. Inmiddels doen nog maar 50 fietsers dat. De pijlen op de weg die de goede fietsrichting aangeven werken hier ook aan mee.

Volgens de psychologen zijn er meer manieren om de stad op een simpele manier leuker en veiliger te maken. "Je verandert het gedrag van mensen door te kijken naar achterliggende motieven." Ze ontwierpen deze verkeersborden voor door rood fietsen "Mensen willen niet anders zijn dan anderen, daarom werkt dit."

Tekst gaat verder onder de foto

Miniatuurvoorbeeld

Buurt schoner maken

Om een buurt schoner te maken, ontwierpen de psychologen een vrolijke afvalcontainer. "Eerst voelden mensen zich niet verantwoordelijk voor de containers en dus gooiden ze afval ernaast. Toen ze werden aangekleed met grasmatten en bloemen voelden mensen zich meer verantwoordelijk en houden ze de wijk netjes," legt Van Breda uit.

Een kleurtje kan ook wonderen doen. "Een felgekleurde prullenbak valt meer op, dus gooi je er eerder wat in."

Miniatuurvoorbeeld

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

 

 

Lees meer over
VerkeerRotterdam