Gezondheid

Sjanett gebruikt een paar keer per week een beetje lsd: 'Ik krijg er mentale energie van'

Door Editie NL··Aangepast:
© Editie NLSjanett gebruikt een paar keer per week een beetje lsd: 'Ik krijg er mentale energie van'
RTL

Een bakje kwark, een kop koffie en een beetje lsd. Gekke combinatie? Steeds meer mensen doen het: een klein beetje lsd in het dagelijks leven. Sjanett de Geus is één van die mensen en merkt de positieve effecten van het 'microdoseren'.

De Universiteit Maastricht doet op dit moment onderzoek naar de invloed van het 'microdoseren' van lsd op ons dagelijks leven. Word je scherper en creatiever als je regelmatig hallucinerende drugs neemt? De onderzoekers zijn benieuwd naar de effecten van lsd, omdat het microdoseren ervan steeds vaker wordt gedaan. 

ZIE OOK: IKEA-kastje in elkaar zetten onder invloed van LSD

"Sinds twee jaar komen mensen ervoor uit dat ze lsd in kleine hoeveelheden innemen. We testen nu drie verschillende doseringen op tien proefpersonen en kijken welke vorm van microdosering het meeste effect heeft", zegt neurowetenschapper Kim Kuyper tegen Editie NL. "We kijken of mensen het gevoel hebben dat hun prestaties veranderen."

'Als ik wil gaan sporten, ga ik sporten'

Iemand die al een tijdje aan microdoseren doet, is podcaster Sjanett de Geus. "Ik merk echt dat ik meer energie heb. Geen lichamelijke energie, zoals na het drinken van koffie, maar mentale energie.​ Het gaat allemaal wat soepeler", zegt Sjanett tegen Editie NL. "Je hebt goede voornemens en die voer je nu ook echt uit. Als ik wil gaan sporten, ga ik sporten."

Tijdens het microdoseren volgt Sjanett een protocol. "Ik neem de eerste en de vierde dag lsd, de dagen daar tussenin gebruik ik niks. Dag drie is om bij te komen." Er zijn ook periodes waarin ze helemaal niet gebruikt. "Ik merk dan wel een positief na-effect. Het voelt alsof ik in een soort flow blijf. Ook als ik niet gebruik, is het makkelijker om oude gedachtepatronen te doorbreken."

Bekijk hier de video:

 

Lsd in Nederland illegaal

De term 'microdosering' komt niet zomaar ergens vandaan. Microdoseerders nemen steeds hele kleine hoeveelheden per keer. In Sjanetts geval is dat ongeveer 10 procent van een normale lsd-trip. Hoe ze aan de drugs komt, kan ze niet zeggen. "In Nederland is het illegaal, dus ik moet het via via zien te krijgen. Ik kan niet zeggen waar ik het vandaan haal."

De kleine hoeveelheid is voor Sjanett precies genoeg voor een fijn effect. "Ik kom echt dichter tot de kern van mezelf. Ik vind het makkelijker om met emoties om te gaan en bepaalde gedachtes te begrijpen. Het is alsof er een sluier wordt opgetild."

'Ik ben er niet constant mee bezig'

Toch merkt ze ook dat er nog een groot taboe om lsd heen hangt. "Ik was er zelf eerst ook huiverig voor, maar als je jezelf goed kent en bewust met de drugs omgaat, is het erg fijn. Ik kan de drugs een paar weken vergeten. Ik ben er niet constant mee bezig."

Volgens neurowetenschapper Kuyper kun je niet lichamelijk verslaafd raken aan lsd. "Van dit soort middelen is bekend dat de afhankelijkheid minimaal is. Je kunt er wel altijd psychisch afhankelijk van worden."

Wat is lsd?

Lsd behoort tot de groep hallucinogenen. Het veroorzaakt een veranderde staat van bewustzijn en veranderingen in waarneming (zien, horen, voelen, proeven en ruiken) en het denken. Dit wordt een 'trip' genoemd.

Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Lees meer over
GezondheidDrugs