Oud-rechercheurs willen cold cases oplossen: 'Ik doe het voor nabestaanden'
De Nederlandse Politiebond is in gesprek met oud-politierechercheurs die ook na hun pensioen staan te trappelen om onopgeloste misdrijven te onderzoeken. Honderden cold cases liggen nog op de plank en voormalige politiemensen willen nabestaanden van die slachtoffers aan antwoorden helpen.
Volgens de Nederlandse Politiebond kunnen gepensioneerde rechercheurs bijdragen aan het oplossen van zaken. Op dit moment werken de tien cold case-teams van de politie-eenheden aan 130 onopgeloste zaken. Er liggen nog 1500 moord- en doodslagzaken op de plank die weer onderzocht moeten worden. Daar heeft de politie dus geen tijd voor.
ZIE OOK: Nabestaande coldcasezaak: 'Nieuwe technologie geeft hoop'
Dick Steffens is één van die oud-politiemensen die zich graag inzet om zaken op te lossen. Hij is een eigen recherchebedrijf begonnen na zijn werk voor de politie. "Ik denk dat mijn ervaring van waarde is," zegt Steffens tegen Editie NL. "Ik stam uit de tijd van vingerafdrukken en technische recherche. Het kan nooit kwaad om ons eens naar dit soort zaken te laten kijken."
Tekst gaat verder na foto
Tegen tunnelvisie
"Hoe ouder een zaak is, hoe lastiger die is op te lossen," zegt Steffens. "Laat ons dossiers lezen en aantekeningen maken." Een nieuw paar, ervaren, ogen kan volgens de oud-politieman tunnelvisie voorkomen.
Ondanks hun kennis, kunnen de oud-rechercheurs niet alles onderzoeken. "Een gepensioneerde heeft geen opsporingsbevoegdheid meer," legt Mick van Wely, misdaadverslaggever van De Telegraaf, uit. "Iemand een vrijwilligersstatus geven kan wel, dan krijg je net iets meer bevoegdheden."
Voor de nabestaanden
Steffens hoopt dat er een organisatie opgericht wordt met gepensioneerde politiemensen zoals hijzelf. "Ik weet dat de politie normaal gesproken niet zit te wachten op inmenging van buitenaf. Een cold case-team vol oud-rechercheurs, geleid door een politiefunctionaris, zou tijdelijk beëdigd kunnen worden."
Voor zijn werk zijn de nabestaanden de grootste drijfveer. "Het is voor hen zo fijn het gevoel te hebben dat er nog naar de moordzaak van een familielid wordt gekeken," zegt Steffens. "Het zal per onderzoek verschillen wat we kunnen doen, maar we kunnen heel veel toevoegen."
Bekijk de video hier:
Mis niets meer van Editie NL: like ons op Facebook. Dagelijks leuke livestreams, en de laatste nieuwtjes in artikelen, video's en foto's.
Meer op rtlnieuws.nl: