Te Laat Kom Dag

Structureel te laat komen: 'Het zijn bijna altijd aantrekkelijke vrouwen'

Door Editie NL··Aangepast:
© iStockStructureel te laat komen: 'Het zijn bijna altijd aantrekkelijke vrouwen'
RTL

Vrienden of collega's die minstens tien minuten te laat komen en daar keer op keer mee wegkomen: wie kent ze niet. Waarom zijn het toch altijd dezelfde mensen?

In de categorie gekke feestdagen: vandaag is het 'Internationale Te Laat Kom Dag'. Voor de punctuele tijdmanagers onder ons een haast onmogelijke opgave, voor de ras-telaatkomers de normaalste zaak van de wereld. 
 

Vorm van macht

Volgens psycholoog Jeffrey Wijnberg komen vrouwen vaker te laat dan mannen. Vooral aantrekkelijke vrouwen hebben hier volgens hem een handje van. "Vrouwen die een goede uitstraling hebben, aantrekkelijk en aardig gevonden worden, merken al snel dat ze het te laat komen kunnen maken", vertelt Wijnberg. "Het geeft ze een bepaalde status. Wanneer de geliefde 'Claudia' bijvoorbeeld binnenkomt als de vergadering al is begonnen, wordt het haar niet aangerekend. Ze is een soort koningin die zich meer kan veroorloven dan anderen." 
 

Wijnberg noemt het een onbewuste vorm van macht. "Dit gaat dan wel specifiek over de groep mensen die ontspannen te laat komt en daar niet veel stress bij voelt."

Vroege dwangneuroten

Voor wat betreft de mensen die structureel te vroeg komen: ook dat zegt volgens Wijnberg iets over je persoonlijkheid. "Dat zijn toch vaak meer de dwangneuroten onder ons. Die zijn liever twintig minuten te vroeg dan een minuut te laat", zegt de psycholoog. "Ze willen ten koste van alles als betrouwbaar worden gezien en te laat komen past niet in dat plaatje. Afspraak is afspraak."  
 

En als dat plaatje dan toch verstoord raakt door het te laat komen, verzinnen we vaak een smoes in plaats van de waarheid te vertellen. "Dat heeft te maken met het beeld dat anderen van ons schetsen. Mensen willen zich altijd mooier voordoen dan ze zijn, daarom verzinnen we smoesjes. Wij doen nou eenmaal alles voor een goed imago." 

Efficiënter en aangenamer leven

Be Late For Something Day, zoals Internationale Te Laat Kom Dag eigenlijk heet, is in 1956 bedacht door de Amerikaanse reclameman Les Waas. Hij was namelijk van mening dat we efficiënter en aangenamer leven als we de dingen die gedaan moeten worden, ook eens wat vaker uitstellen.