Steeds minder jongeren gebruiken een condoom: 'Ze zien de ernst van soa's niet in'
Tijdens seksuele voorlichting op de middelbare school wordt het er nog altijd ingehamerd: 'Doe het veilig'. Maar als het puntje bij paaltje komt doen jongeren het steeds vaker onveilig. Volgens Soa Aids Nederland lijken ze minder bang voor de gevaren van soa’s.
Het condoomgebruik onder jongeren die seksueel actief zijn is sterk afgenomen. Waar ruim 80 procent van de jongeren het in 2009 nog veilig deed, gebruikten jongeren vorig jaar nog maar in 55 procent van de gevallen een rubbertje.
"Doordat de dreiging van hiv en aids de afgelopen jaren is afgenomen, zien veel jongeren de ernst er niet meer van in", zegt Filippo Zimbile, programmaleider bij Soa Aids Nederland, tegen Editie NL.
René Klijn
Hoe anders was dat 25 jaar geleden, toen het gevaar van aids bij iedereen bekend was? "Vroeger hadden we grootschalige campagnes. Die waren zichtbaar voor iedereen die seksueel actief was."
Iemand die aids in één klap op de agenda zette, was zanger René Klijn, die precies 25 jaar geleden overleed aan de gevolgen van aids. Met zijn optreden in het programma Schreeuw van De Leeuw praatte hij openhartig over zijn ziekte en over zijn naderende dood.
'Door hem begreep je wat de impact was'
"René Klijn maakte het voelbaar wat het betekent om hiv en aids te hebben. Door hem begreep je wat de impact ervan was", zegt Zimbile. De zanger heeft volgens hem voor veel begrip gezorgd.
"Nu leven we in een heel ander land. Mensen weten dat je tegenwoordig met hiv oud kunt worden. De fase René Klijn voor staat achter ligt achter ons."
'Die periode wil je nooit meer terug'
Zimbile merkt dat soa’s in Nederland van de agenda zijn verdwenen. "Dit komt ook door het taboe rondom seksualiteit. Je kan je aan de meeste soa’s laten behandelen en er is geen reden om dit met anderen te delen."
Of er een nieuwe René Klijn moet opstaan? "Dat gun je niemand. Die periode wil je nooit meer terug."